Toneelvoorstelling: Anne Zernike, de eerste vrouw op de kansel

Op 21 oktober in de Doopsgezinde kerk in Broek op Langedijk

Op 25 september 2011 was de première van dit nieuwe toneelstuk in de Vermaning van Holwerd. Het stuk is in het kader van het Doopsgezinde jubileum- en gedenkjaar 2011 geschreven door Korneel Roosma – de Vries. Het wordt door haarzelf voor het voetlicht gebracht.

Anne (Mankes-)Zernike
Op 5 november 1911 wordt Anne Zernike als eerste vrouwelijke predikant in Nederland bevestigd in de Doopsgezinde Gemeente Bovenknijpe. In de navolgende jaren ontmoet ze de schilder Jan Mankes, waarmee ze in 1915 in het huwelijk treedt. Dat betekent – naar de geest van die tijd - tevens het einde van haar werkzame leven als voorganger.

Vanwege de ziekte (tuberculose) van Jan Mankes verhuizen ze via Den Haag naar de bosrijke omgeving van Eerbeek. Als haar man in 1920 in Eerbeek overlijdt, verhuist Anne Mankes-Zernike enige tijd later met haar zoon naar Rotterdam om daar een nieuwe start te maken. Nu als voorganger van de Nederlandse Protestantenbond in de nieuwe woonwijk Vreewijk. In 1948 gaat ze met emeritaat. In 1972 overlijdt Anne Mankes-Zernike in Amersfoort.

Het programma
Het is begin jaren ’50 van de vorige eeuw. Anne Mankes-Zernike heeft de oorlogsjaren in Rotterdam overleefd. Ze is sinds een paar jaar met emeritaat.
Haar werkzame leven als voorganger binnen de Nederlandse Protestantenbond op de Linker-Maasoever in tuindorp Vreewijk heeft ze beëindigd. Nu is ze bezig met het schrijven van haar biografie, getiteld “Een vrouw in het wondere ambt”.
Daarmee kijkt ze terug op haar leven: haar start in Bovenknijpe, de ontmoetingen met de schilder Jan Mankes en – na zijn overlijden – haar leven als jonge weduwe met haar zoon. Wat heeft het leven haar gebracht, hoe kijkt ze aan tegen theologische vragen en wat betekent vrijzinnigheid voor haar?

Uitvoering
Het nieuwe toneelstuk over het leven en werken van Anne Zernike zal na de première worden opgevoerd vanaf 1 oktober 2011 tot april/mei 2012. Het programma heeft een tijdsduur van circa 90 minuten, onderbroken door een pauze. Bij elke uitvoering van het programma wordt Korneel Roosma – de Vries ondersteund door haar man Sikke R. Roosma. Hij verzorgt de aankleding van het toneel, beeld en geluid.

21 oktober
Korneel Roosma speelt Anne Zernike
aanvang 19.30 in Doopsgezinde kerk
dorpsstraat 202 Broek op Langedijk


 
Toneelvoorstelling over Anne Zernike in Doopsgezinde Kerk in Broek op Langedijk Toneelvoorstelling over Anne Zernike in Doopsgezinde Kerk in Broek op Langedijk