Open Monumentendag in Langedijk

Op zaterdag 8 september 2012 is het weer landelijke Open Monumentendag. Ook zeven Langedijker monumenten doen mee. De monumenten in Langedijk zijn van 10.00 tot 17.00 uur gastvrij en gratis geopend.

Open Monumentendag is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is, of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding.
De Allemanskerk in Oudkarspel opent haar deuren voor een bezichtiging en er zal orgelspel zijn. In de kerk is een veldnamenkaart van Oudkarspel te bekijken en een boekje over het legaat dat de burgemeester van Oudkarspel begin 1600 aan de kerk van Oudkarspel geschonken heeft.

Museum ’t Regthuys in Oudkarspel is geopend. Hier is de vaste expositie te zien en de thema-expositie ‘Effies opsteken’ over oude cafés in Langedijk. Verder zijn er vier informatieborden over archeologie in de gemeente Langedijk te bezichtigen.

De R.K. kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude is open voor bezichtiging.

In Broek op Langedijk is de Nederlands Hervormde kerk te bezichtigen. Hier zal ook orgelspel te horen zijn.

Bij de Museale schuitenhelling in Broek op Langedijk (Sluiskade) kunnen bezoekers een rondleiding krijgen en een demonstratie over hoe staal vroeger bewerkt werd. Verder wordt uitleg gegeven over het werk van de Stichting Veldzorg Oosterdel. Om 11.00 uur is er bij voldoende belangstelling een rondvaart door het historisch vaarlandschap Oosterdel.

Ook in het Witte Kerkje van Sint Pancras wordt het orgel bespeeld. De kerk is open voor bezichtiging en er is historisch informatiemateriaal te zien.

In het Oude Raadhuis van Sint Pancras is het Natuurmuseum Westflinge gevestigd. Dit museum is geopend en gratis toegankelijk. Doorlopend worden er films getoond met natuuronderwerpen.

Museum BroekerVeiling te Broek op Langedijk is ook een monument. Het museum is op Open Monumentendag tegen betaling toegankelijk.
Zie voor de adresgegevens van de opengestelde monumenten onderstaande website:  

Effies Opsteke in Museum ’t Regthuis Effies Opsteke in Museum ’t Regthuis
Museum Westflinge in Sint Pancras Museum Westflinge in Sint Pancras
Museum BroekerVeiling Museum BroekerVeiling
Allemanskerk in Oudkarspel Allemanskerk in Oudkarspel
Witte Kerk Sint Pancras Witte Kerk Sint Pancras
St. Jan de Doper in Noord-Scharwoude St. Jan de Doper in Noord-Scharwoude
Museale schuitenhelling Broek op Langedijk Museale schuitenhelling Broek op Langedijk