Gemeente Langedijk organiseert opnieuw een jeugdgemeenteraad

Gemeente Langedijk nodigt opnieuw jongeren uit om zich een dag lang bezig te houden met de lokale politiek. Op 14 februari 2013 organiseert de gemeente, in samenwerking met ProDemos, voor de tweede keer het project de Jeugdgemeenteraad. Aan dit project doen ongeveer 50 leerlingen van C.S.G. Jan Arentsz, vestiging Zuid-Scharwoude, mee.
De jongeren van 14-19 jaar gaan voor één dag de lokale politiek in. Zij doen dit op het gemeentehuis door concrete plannen te bedenken rond het thema ‘waterrijke gemeente’. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van €2000,- vrijgemaakt.

Het project dat aan het einde van de dag met meerderheid van stemmen wordt aangenomen, zal door de gemeente daadwerkelijk uitgevoerd worden. Een unieke kans om als jongere invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De Jeugdgemeenteraadsvergadering wordt ’s middags om 16.00 uur gehouden, met als voorzitter burgemeester Hans Cornelisse. Belangstellenden zijn tijdens de vergadering van harte welkom op de publieke tribune. Zij mogen meestemmen voor het beste project.

Doel en werkwijze
De gemeenteraad van Langedijk is de Jeugdgemeenteraad gestart in het kader van jongerenparticipatie en raadscommunicatie. Het doel van de Jeugdgemeenteraad is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. De werkdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur. Tijdens deze werkdag op het gemeentehuis zullen de leerlingen gesprekken voeren met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van  jeugdbeleid en water. Hierdoor zijn de leerlingen beter in staat hun projectvoorstellen tijdens de raadsvergadering te onderbouwen. ’s Middags discussiëren de leerlingen in een raadsvergadering over de projecten. Eén project zal uiteindelijk wordt uitgevoerd.

Wat is ProDemos?
Het is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Naast veel andere projecten wordt voor jongeren de Jeugdgemeenteraad georganiseerd. ProDemos is ook bekend van de Haagse Tribune, de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer.
Voor de 2e keer een jeugdgemeenteraad (foto van de 1e jeugdgemeenteraad) Voor de 2e keer een jeugdgemeenteraad (foto van de 1e jeugdgemeenteraad)