Programma Langedijk Waterijk: Koningsvaart

Het programma voor de vloot van Langedijk Waterrijk, die deel neemt aan de Koningsvaart, is rond. Het is fantastisch, dat zo iets moois op poten gezet kan worden in zo korte tijd. Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen, maar krijgen wij hulp van vele vrijwilligers en natuurlijk de betrokken Langedijker ondernemers.

Het programma is bekend en ziet er als volgt uit; Maandag 29 april: 9 uur in de ochtend worden de schuiten geschut in de sluis van Broek op Langedijk, de vloot verzamelt zich in de haven van Broek. Vanaf 10 uur worden de schepen geladen met de verse streekproducten. De streekproducten die we laden zijn; uien van de Groot en Slot, kool  (denen en rooie) van de brancheorganisatie RodeKo, Winterpeen van Glas groenten, en vaten zuurkool van Kramer zuurkool, we worden hierbij geholpen door kinderen van de basis scholen in Broek en wethouder Westerkamp. Ook de  ondernemers die dit geheel mogelijk maken zijn van harte welkom. Om 1 uur verwachten we de Burgemeester, die door middel van het luiden van de scheepsbel van de Vertrouwen 3 het startsein geeft.

De verwachting is, dat de vloot rond 17:30 zal schutten in Purmerend, de loco Burgemeester van Purmerend zal de vloot op de sluis opwachten. Na het schutten zoeken de schepen een plekje langs de kade in Purmerend en is het tijd voor het, door de Burg Horeca bedrijven bereide,  Captainsdiner. Deze zuurkool maaltijd wordt gemaakt van lokale ingrediënten, zuurkool van de Firma G. Kramer en zn., spekjes van Strogoff, aardappelen van de Firma Mulder, met een lekkere rookworst erbij, aangeboden door de Vomar. Wat de avond verder brengt zal de tijd leren….

De grote dag, dinsdag 30 april, zal vroeg beginnen, en rond 9 uur zet de vloot koers naar Amsterdam. We verwachten rond 11 uur in de Willemsluis te liggen. Hierna neemt de organisatie in Amsterdam het stokje over en nemen de Langedijkers hun positie in op het IJ. Vanaf 19:30 is de Koningsvaart live te volgen op tv. Na deze enerverende dag zoeken de schippers en hun bemanning aan boord hun bedjes op (in schipperstermen “naar kooi gaan”) bij het Scheepvaart museum.

Woensdag 1 mei biedt Langedijk Waterrijk, met dank aan de Langedijker ondernemers, de streekproducten aan aan de  Voedselbank in Amsterdam. Na het lossen is het de hoogste tijd om huiswaarts te keren. Aan het einde van de dag verwachten we de vloot terug in de haven van Broek op Langedijk.

Bij deze bent u allen van harte uitgenodigd om op maandag 29 april vanaf 10:00 te helpen met het laden van de schepen en om 13:00 de vloot uit te zwaaien en een behouden vaart te wensen in de Broekerhaven.

Deelnemende schepen lijst is definitief en is in te zien op de website van Langedijk Waterrijk waar een compleet nieuwe pagina is gemaakt voor dit evenement waarop de deelnemende schepen in geuren en kleuren zijn terug te vinden, inclusief een mooie foto!

 
Eén van de schuiten van Langedijk Waterrijk die meedoen aan de Koningsvaart: ’t Kofschip-Nico Vader Eén van de schuiten van Langedijk Waterrijk die meedoen aan de Koningsvaart: ’t Kofschip-Nico Vader