Open Monumentendag in Langedijk

Zeven Langedijker monumenten doen mee aan de jaarlijkse landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2013. Het is dé kans om een bijzondere plek te bezoeken of om mee te doen aan een activiteit of rondleiding.

De monumenten in Langedijk zijn van 10.00 tot 17.00 uur gastvrij en gratis geopend.
• De Allemanskerk (Dorpsstraat 878, Oudkarspel) opent haar deuren voor een bezichtiging en er zal orgelspel zijn. In de kerk kunt u historisch documentatiemateriaal over Oudkarspel bekijken, waaronder van de kerk en de Stichting Coördinatie Onderzoek Oud Geestmerambacht. 

• Museum ’t Regthuys (Dorpsstraat 861, Oudkarspel) is geopend. Hier kunt u de vaste expositie bekijken en de thema-expositie ‘Kiek nu voor later’. De thema-expositie gaat over foto’s uit de periode 1949 – 1956, gemaakt door Herman Möller, fotograaf te Langedijk. Het gaat om trouwfoto’s, bruiloften, dorpsgezichten, familie- en groepsportretten etc.

• De R.K. kerk Sint Jan de Doper (Dorpsstraat 516, Noord-Scharwoude)
is open voor bezichtiging. Van 10.00 tot 16.00 uur is er ieder uur orgelspel van diverse organisten. In de naastgelegen Kloosterhof is een beeldenexpositie van Yvonne Leek. Het Sint Jansmuseum is geopend. Bij mooi weer is er een terras met koffie op het achterplein.

• De Nederlands Hervormde Kerk (Dorpsstraat 72, Broek op Langedijk) is te bezichtigen. Hier kunt u ook luisteren naar orgelspel.

• Bij de Museale schuitenhelling (Sluiskade 16, Broek op Langedijk) kunt u een rondleiding krijgen en een demonstratie over hoe staal vroeger bewerkt werd. Verder wordt uitleg gegeven over het werk van de Stichting Veldzorg Oosterdel. Om 14.00 uur is er bij voldoende belangstelling een rondvaart met het 120-jaar oude Kofschip door het historisch vaarlandschap Oosterdel.

• In de Nederlands Hervormde Kerk van Sint Pancras, ook wel het Witte Kerkje genoemd (Kerkplein 1, Sint Pancras) wordt het orgel bespeeld. Onderwijl kunt u de kerk bezichtigen. Verder is er historisch informatiemateriaal te zien.

• In het Oude Raadhuis (Kerkplein 2,Sint Pancras) is het Natuurmuseum Westflinge gevestigd. Dit museum is geopend en gratis toegankelijk. Doorlopend worden er films getoond met natuuronderwerpen.

Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk is ook een (rijks)monument. Het museum is op Open Monumentendag tegen betaling toegankelijk.
Museum ’t Regthuis Museum ’t Regthuis
Natuurmuseum Westflinge Natuurmuseum Westflinge
Museale Schuitenhelling Museale Schuitenhelling
Allemanskerk Allemanskerk
Sint Jan de Doper Sint Jan de Doper
Witte Kerk Sint Pancras Witte Kerk Sint Pancras
Ned. Hervormde Kerk Broek op Langedijjk Ned. Hervormde Kerk Broek op Langedijjk