Evensongs in de Kooger Kerk

De Martinus Cantorij uit Zwaag brengt op zondag 23 oktober, aanvang 17 uur, Anglicaanse kerkmuziek in de Kooger Kerk.

 

Deze Anglicaanse kerkmuziek wordt vertolkt zoals Engelse jongenskoren dat al eeuwen doen. Binnen de rijke schakering aan repertoire - van Byrd tot Tavener, van Stanford tot Rutter - staat de strakke, heldere koorklank voorop.

Het koor zingt al vele jaren Choral Evensongs – vespers – o.a. in kerken in Enkhuizen, Leiden en Haarlem. Daarnaast zijn het veel gevraagde gasten als ’visiting choir’ in Britse kathedralen en abdijkerken, waaronder  Durham, Ely, Rochester en de beroemde St. Paul’s.

Deze zomer luisterde de Cantorij vier vieringen op in de beroemde Westminster Abbey in Londen. In 2014 zong het koor voor het eerst in deze kerk waar Prins William en Kate zijn getrouwd. De Engelsen weten de zangers uit Westfriesland dus te vinden en te waarderen.

Een Choral Evensong duurt een uur. Het is een meditatief moment met veelstemmige koorzang en orgelspel volgens een vaste volgorde van dienst, waaronder het ‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria) en het ‘Nunc dimittis’ (Lofzang van Simeon). Voor elke dag van de maand zijn er wisselende psalmen die op de typisch Engelse manier worden gezongen. Ook is er samenzang waarbij in afwisseling wordt gezongen. Er wordt niet gepreekt.

Dirigent van de cantorij is Paul Waerts. Organist is Dick Grasman.

De toegang is vrij. Wel is eer een collecte bij de uitgang om de kosten enigszins te dekken

Martinus Cantorij Westminster Abbey Martinus Cantorij Westminster Abbey