Bijzondere filmavond i.s.m GDI bij Lief Langedijk Festival

Historische beelden BroekerVeiling en hoofdfilm Perri

Op 1 oktober vind er een bijzondere filmavond plaats in De Binding. Allereerst is de uitvoering bijzonder. Er wordt nl. geprojecteerd met een analoge projector vanaf het balkon. Ouderwetse projectie van 35 mm films. In onze digitale wereld, zijn er nog maar weinig bioscopen die analoog projecteren. De 35 mm film staat op grote spoelen. Omdat je meestal maar ongeveer 45 minuten op 1 spoel kwijt kunt, betekent dit dat er gewisseld moet worden op de projector. Dit gaat dus ook plaatsvinden tijdens deze filmavond. Voor mensen die dit nog nooit gezien hebben, is dit bijzonder. Om de film te vertonen is het bedrijf Filmtechniek ingehuurd. Zij komen met de zware projector om de projectie mogelijk te maken.

Maar de hoofdfilm, maar ook zeker het voorprogramma is bijzonder. Alle films die vertoond worden zijn eigendom van het Geoffrey Donaldson Instituut in Noord-Scharwoude. Het GDI verzamelt films en alles wat ermee samenhangt, maar heeft ook een prachtige analoge filmzaal. Egbert Barten, oprichter van het GDI, zal een inleiding houden tijdens de filmavond.

Voorprogramma
In het voorprogramma wordt een bioscoopjournaal uit september 1944 vertoond. Dus met veel oorlogsbeelden. Maar in het journaal zitten ook historische beelden van de BroekerVeiling. Je ziet de kopers in de banken zitten, te bieden op de groenten in de schuiten.
Waarschijnlijk zijn dit de oudste bewegende beelden van de BroekerVeiling die er bestaan.
Maar in het voorprogramma zit ook een cartoon, oude reclames en nog meer oude beelden.

 

De hoofdfilm Perri

Waarom zou je naar de film ’Perri ’gaan? Nou allereerst omdat de film analoog wordt geprojecteerd. De kans dat je deze film nog ergens anders op 35 mm geprojecteerd te zien krijgt, is bijna nihil.

Maar de filmavond moet ook leuk zijn. Nou, de film ’Perri’ is al oud, om precies te zijn 60 jaar oud. Uit 1957 en het is een Walt Disney film. En nee, het is niet een kinderfilm. Het is een natuurdocumentaire. 
Walt Disney maakte in de jaren ’50 True Life natuurdocumentaires. Maar ’Perri’ werd een natuurdocumentaire met een fictief verhaal. Gebaseerd op een boek van Felix Salten, schrijver van ’Bambi’. 
De film ’Perri’ heeft prachtige beelden, maar ook een beetje Disney magie. Natuurlijk een Disney song, maar ook wordt het verhaal op rijm verteld in het Nederlands.

De film ’Perri’ gaat over een vrouwelijke eekhoorn in Amerika. Haar leven wordt gevolgd vanaf geboorte tot volwassenheid. Maar dat leven is niet gemakkelijk, want marters jagen op eekhoorns.

De film is prachtig om te zien zelfs na 60 jaar, voor natuurliefhebbers, maar ook voor Disney liefhebbers. Het is een mix van zoet, geweld, natuur, schattigheid en zoals alleen Walt Disney het kon maken.
Bijzonder, dus kom. 

Je steunt ook nog het goede doel van de avond: St. Je Mag Er Zijn Noord-Holland in Noord-Scharwoude. Zij geven steun aan pleegkinderen en hun pleegouders.

 

Een kaartje kost 8,50. Je krijgt een gratis hapje en drankje tijdens de pauze en een goodiebag na afloop.

 

Kaartjes zijn te reserveren via www.lieflangedijk.nl/festivalticket

p8210_p_v8_aa p8210_p_v8_aa