Herdenking 4 mei in Langedijk

Ook dit jaar worden de gevallenen bij oorlogen en vredesmissies herdacht bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat in Noord-Scharwoude en bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in St.Pancras

Noord-Scharwoude:
Voorafgaand aan de herdenking bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat, wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Kloosterhof naast de St.Jan de Doper in Noord-Scharwoude.

Programma Kloosterhof: 19.00 uur.
Voorafgaand aan de herdenking bij het monument, wordt een bijeenkomst gehouden in de Kloosterhof naast de Sint Jan de Doperkerk in Noord-Scharwoude. Het programma in de Kloosterhof begint om 19.00 uur. Sprekers zijn: wethouder Ronald van Schoorl namens de gemeente Langedijk. Namens de Raad van Kerken spreekt ds. Hamstra. Twee leerlingen van basisschool Barnewiel te Oudkarspel, dragen een gedicht voor. Het geheel zal worden omlijst met muziek uit verschillende culturen, uitgevoerd door zangers en instrumentalisten onder leiding van de heer Bert Rootmensen. De bezoekers aan deze bijeenkomst lopen om 19.40 uur in stille tocht naar het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat. Om 19.45 uur zullen kerkklokken luiden.

Programma bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat.
Vanaf 19.45 uur: inleidende muziek door Harmonie Excelsior. Wethouder Van Schoorl spreekt een woord van welkom. Om 19.58 uur wordt de ‘Last Post’ geblazen. Gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Hierna speelt Harmonie Excelsior twee coupletten van het Wilhelmus. Aanwezigen zijn hartelijk uitgenodigd om het Wilhelmus mee te zingen. De tekst wordt bij het monument uitgedeeld door jongeren. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur, het Centraal Oranje Comité, Oud-strijders Indië, Rode en Groene Baretten, namens de familie Zijp, scholieren en het publiek. Tot slot wordt in stilte gelopen langs het monument en om het plantsoen. Ondertussen speelt Excelsior passende muziek. Na afloop is er gelegenheid om in Kloosterhof nog wat na te praten bij een kopje koffie of thee.

Sint Pancras:
Voor de 65e keer worden dit jaar op 4 mei de doden herdacht uit de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we degenen die in latere conflicten en bij vredesmissies van de VN zijn omgekomen. Het monument in St. Pancras draagt de namen van 20 mensen die door de Duitse bezetters gefusilleerd werden. 2011 is voor St. Pancras een bijzonder jaar, omdat op de middag van 4 mei een plaquette onthuld wordt, met de namen van 19 militaire en burgerslachtoffers, die óf in St. Pancras geboren óf woonachtig waren en overleden zijn als gevolg van een oorlogshandeling in de Tweede Wereldoorlog. Voorafgaand aan de herdenking ’s avonds wordt een oecumenische dienst gehouden in het kerkelijk centrum De Regenboog aan de Bovenweg in St.Pancras.

Programma de Regenboog: 19.00 uur.
Voorganger: ds. Van den Broeke Spreker namens de gemeente: Burgemeester Cornelisse De bezoekers aan deze bijeenkomst lopen om 19.30 uur vanaf de Regenboog in een stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg.

Programma bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg:
Vanaf 19.40 is er inleidende muziek verzorgd door muziekvereniging Aurora uit Koedijk. De burgemeester spreekt een kort woord van welkom, waarna de namen van de burgerslachtoffers worden voorgelezen. Om 19.58 is de ‘Last Post’ te horen, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens speelt Aurora twee coupletten van het Wilhelmus, de aanwezigen worden uitgenodigd mee te zingen; de tekst van de twee coupletten wordt ter plaatse uitgedeeld. Hierna zullen vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Langedijk en Alkmaar kransen bij het monument leggen. Gevolgd door het Centraal Oranjecomité, jongeren en het publiek.

De inwoners van de gemeente wordt gevraagd vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen.
Langedijk herdenkt op 4 mei Langedijk herdenkt op 4 mei