St. Veldzorg viert St. Jansfeest

Interview met Jan van der Veer over de ontwikkeling van de eilandjes mbt bio-dynamische landbouw

Op vrijdag 24 juni vierde Stichting Veldzorg het Sint Jansfeest, ook wel het Midzomerfeest met de buren van Oosterheem, verwanten, medewerkers, vrijwilligers en adoptanten van een eilandje.

’s Middags werden er een aantal interessante workshops gehouden, oa biologisch koken, werken in de groentetuin, alles over bijen, alles over geneeskrachtige planten en geneesmiddelen, wat er groeit in het Oosterdelgebied, varen met en verhalen van Nico Vader en de ontwikkeling van het Oosterdelgebied en de uitgangspunten van biologische-dynamische tuinbouw.

Jan van der Veer, adviseur van St. Veldzorg vertelde over de ontwikkeling van de eilanden in het Oosterdelgebied met biologisch-dynamische landbouw.
Er zijn op dit moment 250 eilanden in het Oosterdelgebied waarover St. Veldzorg het beheer heeft. Tot 2005 waren de eilanden verwaarloosd en in dat jaar heeft St. Veldzorg het beheer overgenomen van Staatsbosbeheer.

St. Veldzorg probeert het karakteristieke patroon van land en water intact te houden en de eilandjes weer in oude staat terug te brengen en geschikt te maken voor biologische landbouw.

Binnen een paar jaar zijn de eilanden qua grond weer in geschikte staat te brengen voor het telen van gewassen, door de sloten te baggeren en het bagger weer op de eilanden te storten. Wel is er dan veel onkruid.

Jan van der Veer heeft jaren een biologisch-dynamisch akkerbouw bedrijf gehad in Middenmeer en is één van de eerste pioniers in Nederland m.b.t. het telen van biologisch-dynamische groenten.
Hij adviseert St. Veldzorg vanuit de provincie, bij het ontwikkelen van de eilanden en is gemiddeld 1 dag per week aanwezig bij St. Veldzorg.

Jan van der Veer begeleidt één tuinder bij de omschakeling naar het telen van biologisch dynamische groenten. De bedoeling is om de eilanden in het Oosterdelgebied op te delen in een cluster van eilanden waar 1 gewas wordt geteeld. Er volgt dan een rotatie in 4 jaar.

Er is ook een pachter die lelies teelt, het is zeer moeilijk om lelies puur biologisch te gaan telen. Maar de zittende huurders en pachters van de eilanden krijgen de keuze om biologisch dynamisch te gaan telen, het is niet verplicht. Zo kunnen tuinders nog steeds eerstelingen verbouwen als zij dit willen, ook al is dit niet biologisch dynamisch.

Kijk voor meer foto’s in het fotoboek op deze website.

Wilt u meer informatie over het werk van Stichting Veldzorg kijk dan op de onderstaande website van St. Veldzorg.

En beluister ook het interview met Jan van der Veer op de homepagina van Lief Langedijk of op de pagina interviews (onder het kopje overig). 

  
   

Workshops bij Veldzorg vanwege het St. Jansfeest Workshops bij Veldzorg vanwege het St. Jansfeest
Alles over biologische dynamische bijen Alles over biologische dynamische bijen
Jan van der Veer, adviseur van St. Veldzorg Jan van der Veer, adviseur van St. Veldzorg