’Rondje om’ in Oosterdelgebied bijna gereed

In het Oosterdelgebied wordt hard gewerkt aan de wandelpaden en de aanleg van loopbruggetjes. Over een aantal weken is het ‘rondje om’ over de Reiger en de Lepelaar gereed. Een bijkomend voordeel is dat het nieuwe wandelpad onderdeel wordt van het wandelnetwerk Noord-Kennemerland.

Het (woon)parkgedeelte van het Oosterdelgebied biedt mogelijkheden voor een ‘ommetje’, maar het heeft geen wandelpaden. Voetgangers moeten op de rijweg lopen of in de vaak drassige grasbermen. Daarom heeft de raad een motie aangenomen om wandelpaden langs de Reiger en Lepelaar mogelijk te maken.

Het wandelpad wordt 4,5 km lang. Dat is een rondje langs de Reiger en de Lepelaar, wat over een paar weken klaar is. Het wandelpad wordt zo aangelegd dat het zicht van de wandelaars op de omliggende eilandjes en tuinen zo beperkt mogelijk is.

Groter ‘rondje om’
Na de bouwvak worden er ook twee paden aangelegd die aansluiten op de Oosterdijk. Hiervoor moeten vier loopbruggetjes worden gebouwd. Ook zal worden gewerkt aan drie bruggen over de sloot aan de westkant van het dijkvak Langebalkbrug–Roskamsluis. Door de aanleg van deze bruggen hoeven wandelaars niet meer over particuliere terreinen te lopen. Als het pad langs de Reiger en de Lepelaar en de bruggen klaar zijn, hebben wandelaars diverse mogelijkheden voor een (groter) ‘rondje om’. Er kan dan via De Wuijver over de Oosterdijk naar de haven van Broek op Langedijk gewandeld worden. Fervente wandelaars moeten hiervoor nog even geduld oefenen tot oktober/november 2011.

Wandelnetwerk
Gemeente Langedijk heeft – naast het wandelpad in het Oosterdelgebied – voldoende wandelpaden, die in het regionale wandelnetwerk kunnen worden opgenomen. Het wandelnetwerk Noord-Kennemerland strekt zich uit over de gemeenten Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest, Heerhugowaard, Heiloo, Alkmaar, Bergen en Langedijk. Voor de gemeenten Heiloo, Alkmaar en Bergen bestaat zo’n wandelnetwerk al. Nu is het de vraag of de andere gemeenten willen aansluiten. Het college van gemeente Langedijk doet een voorstel aan de raad om mee te doen met het wandelnetwerk.

Subsidie Provincie
Voor de aanleg van het wandelpad en de loopbruggen in het Oosterdelgebied is voor maximaal € 91.000 subsidie beschikbaar van de Provincie Noord-Holland. Voor 2011 is het de investering voor de wandelpaden in de begroting opgenomen.
 
Het Oosterdelgebied krijgt wandelpaden Het Oosterdelgebied krijgt wandelpaden