Je wordt er warm en koud van

Nieuwbouw hoofdkantoor Rabobank Alkmaar e.o.

Stroom voor de airconditioning en gas voor de centrale verwarming? Bij het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank Alkmaar e.o. aan de Robonsbosweg in Alkmaar is het niet meer nodig. Een ingenieus systeem van warmte/koude opslag zorgt voor de klimaatbeheersing.

Sla de hitte van de zomer op in de bodem en pomp het op in de winter. Of omgekeerd, laat lucht ’s winters ondergronds koelen door het grondwater en pomp het op in de zomer. Het klinkt als science-fiction, maar het wordt werkelijkheid bij het Rabobank-gebouw (oplevering eind 2011). Het resultaat is een natuurlijke kringloop om het gebouw te koelen en te verwarmen.

Nieuw en veelbelovend
Dat betekent ook dat nergens in de twee panden die gebouwd gaan worden (in totaal 10.000 m2 vloeroppervlak) een gasaansluiting of aansluiting op het warmtenet te vinden is! Warmte en koude worden veel duurzamer en efficiënter opgewekt.

De techniek van warmte/koude opslag is innovatie in optima forma. Lang nog niet op grote schaal toegepast, maar uiterst veelbelovend. Voor Rabobank Alkmaar e.o. was het een voor de hand liggende keuze in het streven om een van duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland neer te zetten.

Ook in het watergebruik is die ambitie zichtbaar. Zo zal regenwater worden opgevangen en hergebruikt voor de toiletspoeling. Het klinkt allemaal niet als ‘doorsnee’, en dat is het ook niet. Aan de andere kant: voor een bank die zich verantwoordelijk voelt voor de samenleving waarin wij leven, nu en in de toekomst, is het ook weer heel normaal.

Zie voor meer informatie over het nieuwe duurzame hoofdkantoor van Rabobank Alkmaar e.o. onderstaande website: 
Nieuwbouw Hoofdkantoor Rabobank Alkmaar e.o. (artist impression) Nieuwbouw Hoofdkantoor Rabobank Alkmaar e.o. (artist impression)