Dubbel concert Marius de Haas in Doopsgezinde Kerk

Op 15 oktober houdt de Doopsgezinde Kerk aan Dorpsstraat 202 in Broek op Langedijk een benefietconcert. Marius de Haas de bekende Langedijker zanger en tenor geeft een dubbelconcert en alle opbrengsten zijn voor de restauratie van het Ypmaorgel in de kerk.
Het eerste concert begint om 14:00 uur. Het tweede concert om 20:00 uur.
                                                                 
Marius de Haas is vanaf zijn jonge jeugdjaren min of meer indirect betrokken geweest bij dit pittoreske kerkje. Door het lidmaatschap van één der ouders bij de zusterkring was Marius de Haas bijna vanzelfsprekend betrokken bij de opbouw van de (toen nog jaarlijkse) Bazaar. Hij deed mee bij de zondagsschool bij ds. Noltenius en later aan het zogeheten zaterdagse “broodpraatje” dat door voorganger R. Yetsenga werd georganiseerd voor de opgroeiende jeugd. Tijdens het kerstspel van de zondagschool zong Marius in 1967 in dit kerkje zijn allereerste solo’s voor het ‘grote’ publiek.
Onlangs werd een jubileumdienst gehouden ter ere het 65 jarig bestaan van de genoemde zusterkring. Om wijle zijn ouders te vertegenwoordigen heeft Marius deze dienst bezocht. Eén van de collectes was bestemd voor het onderhoud van het Ypma orgel van de kerk. Gezien de voorgeschiedenis acht Marius de Haas het behoud en onderhoud van dit historische Ypma-orgel van belang voor deze vermaning en heeft zich het lot van het orgel aangetrokken. Daardoor heeft hij bij wijze van cadeau aangeboden, om zichzelf een dag ter beschikking te stellen om een benefietconcert te geven ten gunste van het orgel. Die geste werd uiteraard met graagte en met beide handen aangenomen door het kerkbestuur.

Het orgel is in de kerk geplaatst door de orgelmaker L. Ypma in 1882. De orgelkas werd in 1732 gemaakt door Nicolaas Willembroek voor de Rooms Katholieke Kerk van Limmen en is 1882 overgeplaatst naar Broek op Langedijk. Het is een ambachtelijk vervaardigd instrument, wat qua grootte en klank betreft geschikt is voor het kerkgebouw.

De prachtige tenor stem van Marius bezit het timbre van een bariton. Marius heeft een groot stembereik en zal zijn liederen met heel veel plezier en genoegen aan u voordragen. Zijn passie voor zang en muziek is groot. Dagelijks is hij hier dan ook mee bezig om een optimaal resultaat te kunnen bereiken. Zijn zangtechnische opleiding genoot hij in de zeventiger jaren bij het Noord-Hollands Jongenskoor. Veel later zong Marius bij het plaatselijke mannenkoor, kreeg zangles en ondersteuning van Maria Delver, Karin ten Cate en Deborah Pardy. Zijn grote doorbraak was echter in 2002 toen hij kandidaat was in het bekende televisieprogramma Una Voce Particolare. Nadien heeft hij in verschillende operettes diverse hoofdrollen vertolkt in theaters en zalen in Noord-Holland.

Marius heeft voor deze speciale concerten een zeer uitgebreid repertoire samengesteld met muziek voor elk wat wils. Hij zingt bijvoorbeeld, in maar liefst 6 talen, enkele wereldberoemde en herkenbare evergreens, machtige stukken uit musicals, licht klassieke werken, aria’s uit opera en operette, maar ook wereldberoemde liederen van het Eurovision songcontest, zowel als levensliederen en vrolijke Nederlands talige meezingers. Echt een aanrader dus!
Benefiet dubbelconcert Marius de Haas in Doopsgezinde Kerk Benefiet dubbelconcert Marius de Haas in Doopsgezinde Kerk