Voorzichtig optimisme over concept-horecabeleid 2012

“Het concept Horecabeleid is een stap in de goede richting”. Dat is één de reacties op het concept Horecabeleid 2012 van gemeente Langedijk. Bewoners, horecaondernemers, verenigingen, stichtingen en jongeren lieten een kritisch geluid horen tijdens de informatiebijeenkomsten.
Gemeente Langedijk presenteerde het concept Horecabeleid 2012 tijdens aparte bijeenkomsten voor verschillende doelgroepen op 4, 7 en 9 november. De gemeente gaf belanghebbenden gelegenheid voor inspraak.

Elf bewoners kwamen naar de eerste informatiebijeenkomst. Bewoners vinden het voorgestelde nieuwe horecabeleid ‘een stap in de goede richting’, maar zijn ook kritisch. Zij brachten hun zorgen over de horeca naar voren, vooral over de - soms al jarenlange - overlast van enkele horecagelegenheden. Mensen betwijfelden of het nieuwe horecabeleid de problemen ook echt zal aanpakken.

Circa 30 horecaondernemers, onder wie een vertegenwoordiging van Koninklijk Horeca Nederland, gaven hun mening over het concept Horecabeleid 2012. Volgens hen is het een goede analyse van de situatie in Langedijk en biedt het bestaande ondernemers veel kansen. Maar de ondernemers zijn sterk gekant tegen het exploitatievergunningstelsel, dat in hun ogen onnodig regeldruk vergroot en leidt tot onnodig hogere kosten. De beoogde doelen kunnen volgens hen ook met de reguliere handhaving bereikt worden. In overleg met Koninklijk Horeca Nederland komen de ondernemers met een gemeenschappelijke zienswijze.

Voor verenigingen en stichtingen is het aantal mogelijkheden voor ontheffing van het sluitingsuur toegenomen door het nieuwe (concept-)horecabeleid: van twee naar vier keer per jaar. Tijdens de bijeenkomst gaven de aanwezigen aan dat het ‘erg weinig’ is. Bovendien willen verenigingen en stichtingen graag verruiming van de openingstijden en meer mogelijkheden voor eenmalige evenementen.

Op de informatiebijeenkomst voor jeugd gaven de jongeren aan dat de bestaande horeca ‘weinig in petto heeft’ voor hen. Ze vragen zich vooral af waar zij overdag terecht kunnen, waar de bands zijn en of er ‘voor hen geen speciaal programma’ kan worden gemaakt in bestaande horeca. Zij vragen de gemeente ook om voor nachtvervoer te zorgen, als ze buiten Langedijk uit willen gaan.

Zienswijze
Bewoners en andere belanghebbenden kunnen tot en met 30 november 2011 hun zienswijze over het concept Horecabeleid 2012 schriftelijk indienen bij gemeente Langedijk. Het college zal deze zienswijzen betrekken bij de verdere besluitvorming.
Het concept Horecabeleid 2012 is te vinden op de gemeentelijke website.
Concept Horecabeleid Gemeente Langedijk Concept Horecabeleid Gemeente Langedijk