Ledenbijeenkomst Rabobank Alkmaar e.o. over Duurzame Ontwikkeling

Met de naderende oplevering van het nieuwe, superduurzame hoofdkantoor (ingebruikname per 13 februari 2012) kon er maar één thema zijn voor de jaarlijkse ledenbijeenkomst van Rabobank Alkmaar e.o. Het was een en al duurzaamheid dat de klok sloeg in Sportpaleis Alkmaar. ‘Wie lust er een biologische jus?’.

“Nu hebben we een leuk probleem”, glundert directievoorzitter Kees Jasperse. Voor het jaar 2012, waarin de bank allerlei duurzame accenten gaat leggen, heeft hij net aangekondigd dat klanten die overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen een subsidie ontvangen (een percentage van de investering tot maximaal 500 euro). Maar op de vraag of de zaal daarin geïnteresseerd is, is de respons zo overweldigend dat het gereserveerde budget lang niet toereikend zou zijn. “De Rabobank zou de Rabobank niet zijn als we daar geen mouw aan passen, mocht het zo ver komen”, belooft Jasperse.

Duurzaamheidsplein
Dat duurzaamheid leeft onder Rabobank-leden, had Jasperse al kunnen afleiden uit de recordopkomst dit jaar. Een kleine 1.000 van hen heeft op woensdag 9 november de weg naar het sportpaleis gevonden. ‘Het is een mooi onderwerp’, bevestigt Peter Bakker, die zelf de gloeilamp uit zijn huis gebannen heeft.

En de Rabobank Alkmaar e.o. heeft het deze avond ook mooi en belevingsvol uitgewerkt. Met een ‘duurzaamheidsplein’, waar smakelijke biologische hapjes en drankjes worden uitgeserveerd, elektrische fietsen staan te glimmen en de kracht van recycling wordt gedemonstreerd (ooit een damspel van restmateriaal van vrachtwagenonderdelen gezien?).

Krachtig herstel
In het plenaire gedeelte neemt oud-milieuminister Jacqueline Cramer haar publiek mee door de geschiedenis van de duurzame ontwikkeling, die feitelijk begon met de alarmerende rapporten van de Club van Rome in 1970. Zij daagt mensen uit duurzame stappen te zetten en bedrijven ‘duurzame sprongen’ te maken. Ledenraadslid Joost Baltus laat zien hoe het bedrijfsleven in Noord-Holland dat al doet. Hij maakte kortgeleden in een elektrisch aangedreven sportwagen (!) een rondgang langs een achttal duurzame ondernemers en legde hun inspanningen vast op film.
En passant staat Jasperse nog stil bij de ontwikkeling van de bank. Na de dip in 2009 was er in 2010 sprake van een krachtig herstel en dat zet zich door in 2011 (een verbetering van de rentabiliteit van 10%). Verder vooruitkijken durft hij nog niet met het oog op de onrust op de financiële markten.

Stille paardenkrachten
Het slotwoord is aan Ilonka Ory, kleinkunstenares en winnares van de Rabobank Cultuurprijs 2010. Met haar tweekoppige begeleidingsband wisselt zij miniconferences af met ragfijne luisterliedjes. Zo houdt zij een lofzang op ‘de stilte’. Het duurzame tijdperk moet haar op het lijf geschreven zijn. Eerder al heeft een elektrische sportwagen van de TU Delft rondjes gereden over de wielerbaan. Het is even wennen: hier geen dieseldampen en brullende motoren. Je hoort vrijwel niks.
Jacqueline Cramer vertelt over duurzame ontwikkeling op ledenbijeenkomst Rabobank Alkmaar e.o. Jacqueline Cramer vertelt over duurzame ontwikkeling op ledenbijeenkomst Rabobank Alkmaar e.o.