Duurzame energielessen voor basisschoolleerlingen

Hoe werken zonnepanelen? Hoe hard moet het waaien om energie op te wekken? Wat is duurzame energie? Deze en andere vragen komen aan bod in de lespakketten over duurzame energie van Stichting NME-Alkmaar. Ondersteund door Rabobank Alkmaar e.o. komt de stichting met de Energiebus langs bij basisscholen om leerlingen kennis te laten maken met duurzame energie en energiebesparing.

Energiebus
De Energiebus is een bestelbus die helemaal omgebouwd is tot een mobiele educatieve unit en voorzien van allerlei apparatuur voor het opwekken van duurzame energie. In de bus bevinden zich zonnepanelen, een windturbine en biomassapersen, waarmee olie geperst kan worden om een olielampje te laten branden. Op de Energiebus bevinden zich fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, accu’s opladen of zelfs elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. De leerlingen kunnen de applicaties van dichtbij ervaren en er zonder gevaar spelend mee leren.

Hendrik Groot, voorzitter Stichting NME-Alkmaar: “Het is geweldig om te zien hoe enthousiast de leerlingen aan de slag gaan met het lesmateriaal. Door onze interactieve aanpak pikken ze in korte tijd enorm veel op over duurzame energie. Sommige scholen combineren het met een bezoek aan onze natuur- en milieuboerderij, waar van alles te leren is over natuur, milieu, energie en duurzaamheid.”

Duurzaamheid staat centraal
Basisscholen uit de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Schermer en Harenkarspel kunnen deelnemen aan het Energiebus programma en de natuur- en milieulessen, zonder dat ze een bijdrage hoeven te betalen. Rabobank Alkmaar e.o. neemt de kosten voor de lessen geheel voor haar rekening. Hiervoor sloten de stichting en de bank recent een sponsorovereenkomst.

Marco Janmaat, Manager Marketing & Communicatie van Rabobank Alkmaar e.o.: “Duurzaamheid vinden wij enorm belangrijk. Voor ons nieuwe, duurzame kantoorpand hebben wij dan ook gekozen voor milieuvriendelijke energietechnieken, zoals o.a. zonnecellen in de ramen en klimaatplafonds. Door deze samenwerking met NME-Alkmaar kunnen wij op een goede manier de kennis over duurzame energie binnen ons werkgebied stimuleren. Een duurzame toekomst begint tenslotte bij de jeugd. Ik hoop dan ook van harte dat de leerlingen en leerkrachten enthousiast aan de slag gaan met de lesprogramma’s.”
Energiebus voor les aan basisschoolleerlingen (foto NME Alkmaar) Energiebus voor les aan basisschoolleerlingen (foto NME Alkmaar)