Nieuwjaarsgroet van burgemeester Cornelisse

Deel 1

Nieuwjaarsgroet 2012, maandagochtend 2 januari, 9.00 uur in de hal van het gemeentehuis bij de start van het nieuwe jaar.

Bij het begin van het nieuwe jaar wil ik jullie graag succes wensen op de verschillende terreinen waarop we als mens functioneren, als partner, in de verschillende thuissituaties, als vriend en helper van anderen en als medewerker van Langedijk. Succes, en eerst en vooral een goede gezondheid, voor jullie allemaal.

Na enkele dagen vrij en van wellicht zelfs enige bezinning - tenslotte zeg je op 31 december bij de champagne om 12.00 uur ’s nachts toch vaak meer dan alleen maar ‘proost’; terwijl het Kerstfeest sowieso bezinning in zich heeft - vandaag weer de start. Het gemeentebestuur, de griffie en de gemeenteorganisatie, we hopen allemaal op een succesvol jaar, een jaar waarin we de doelen die we ons hebben voorgenomen kunnen realiseren.

De jaarwisseling vormt voor bestuurders altijd een moment van reflectie: in een bijdrage voor het Langedijker Nieuwsblad heb ik het gehad over de topprestaties van ouders, vrijwilligers en bedrijfsleven. In Langedijk Informeert van komende week zal ik Langedijk een “sterk merk” noemen. In aanvulling ook verder redenerend het volgende.

2011, een korte schets.
Het vorige jaar heeft weer veel ontwikkeling gegeven; ik doe dat beknopt; de verslagen en agenda’s van raadsvergaderingen, die op de website te vinden zijn, bevatten immers alle belangrijke besluiten: de gemeenteraad heeft met enkele initiatiefvoorstellen bij uitstek gedaan waar hij voor is: richting geven aan de voorkant zoals dat tegenwoordig heet. Ook via amendementen en moties is er sprake geweest van een actief bestuursjaar. Grote processen als een duurzame gemeente, een gemeente met goede en sociale voorzieningen, een gemeente met ontwikkelingsruimte voor wonen, werken en recreëren, met cultuur, met een visie op economische ontwikkeling, met een moderne organisatie waar de medewerkers met het juiste profiel, vastgehouden kunnen worden en klantgerichte dienstverlening, met werkwijzen die meer vanuit burgers lopen, waar veiligheid aandacht krijgt via preventief beleid, naast een oplettende politie, waar horeca de kans krijgt, waar heel veel beheersprocessen worden verbeterd, waar handhaving een impuls heeft gekregen. Ik noem enkele punten als belangrijkste.

2012, zoals altijd in Langedijk: veel te doen!!
Vanuit de doelen van het collegeprogramma geredeneerd: meer processen met en vanuit inwoners en andere belanghebbenden; een nog steeds sociale gemeente, een grote opgave om de decentralisatie van sociale wetgeving goed te doen, gecombineerd met een onderzoek naar een efficiënte en effectieve sociale dienst.

Op veiligheidsgebied. De proef met de horecasluitingstijden, het horecabeleid, de brandweerontwikkeling waarbij zowel werkwijzen als organisatie veranderen, met als doel een sobere, doelmatige, efficiënte en effectieve werkwijze die aan de te stellen eisen voldoet.

De ruimtelijke ontwikkeling van Langedijk, die op verschillende punten in de startblokken staat. Die ten zeerste gebaat is met kwalitatief goede plannen. Natuurlijk! Maar nog meer met een terugkeer van het vertrouwen op de woningmarkt. De politiek in Den Haag zit immers gevangen op het dossier Hypotheekrenteaftrek met heel veel schade, omdat het land niet gelooft dat er niets gaat gebeuren. Mensen willen liever zekerheid op een niveau dat wellicht voor groepen minder aantrekkelijk is, maar zijn dan af van het vervelende gevoel dat de spelregels veranderd worden tijdens het spel. We zakken naar een landelijke productie van 50.000 huizen en dat terwijl bij een komende economische opleving er snel een tekort ontstaat op de arbeidsmarkt en dus verdergaande groei van de immigratie. Een sterk opgelopen woningtekort over enkele jaren is nu al te voorspellen. Een tekort dat regionaal nog sterker zal gelden voor gebieden in de invloedszone van de metropolen. Dan is er, dunkt mij, een overheidstaak om besluiten te nemen die tot verantwoorde bouwniveaus leiden. Want na de neergang een te steile groei is slecht voor de consument, waar onder de overheid. Duidelijkheid in 2012 voor de hypotheekrenteaftrek dus graag!
Stimulering economie; de welvaart in onze gemeente is mede afhankelijk van bijna 7.000 arbeidsplaatsen in onze gemeente. Samen met het bedrijfsleven werken we aan het benutten van kansen. De economische beleidsvisie vormt het kader nadat de gemeenteraad daarover komende maand heeft besloten.

Onderwijs; gekoppeld ook aan accommodatiebeleid en daarmee afhankelijk van ten minste een tweetal discussies: Sint Pancras en Oudkarspel. De brede school die verder gefaciliteerd wordt en gestimuleerd, door het werk van een brede schoolfunctionaris die de noodzakelijke samenwerking een impuls gaat geven. Ook op het gebied van vroeg – en voorschoolse opvang wordt komend jaar gewerkt.

Ecologie, duurzaamheid, energieneutraal: Langedijk krijgt extra impulsen om mee te gaan doen als een verantwoorde gemeente, die uitputting van hulpbronnen helpt voorkomen.

Klantcontactcentrum-dienstverlening: stap voor stap wordt er gewerkt aan het verhogen van de gemeentelijke prestaties als dienstverlener.
Op twee gebieden gaat beleid worden geëvalueerd: de WMO en het Jeugd- en Jongerenbeleid. Wat goed loopt blijft, wat minder goed loopt verbeteren; de doelstellingen op beide gebieden blijven onverminderd van groot belang.

Geestmerambacht; door vermindering van rijkssubsidies komt er een heroriëntatie waarbij de gemeenteraad nadrukkelijk betrokken wordt. Eén van de vragen wordt of de inbreng van meer bedrijfsmatige activiteiten wenselijk is vanuit de doelstellingen met het gebied. Hierbij moet naar mijn mening ook rekening wordt gehouden met bezoekersaantallen, trends op recreatief gebied en de noodzaak om economische impulsen zoveel mogelijk te benutten.

Op het gebied van de infrastructuur: vele onderwerpen, al dan niet in onderling verband; van N504 tot oostelijke ontsluiting Langedijk, en van Maatwerkweg tot de verbinding Sint Pancras naar het noorden, en de ontsluiting van Westerdel en het winkelcentrum Broekerveiling.
Ten slotte, de wijze waarop de gemeenteraad zijn werkzaamheden organiseert wordt opnieuw bezien: wat loopt goed, wat willen we anders? De raad is daarvoor het eerste aan zet.

Lees verder in het volgende nieuwsbericht: deel 2 van de nieuwjaarsgroet! 
Burgemeester Cornelisse in 2011 bij opening seizoen Natuurmuseum Westflinge Burgemeester Cornelisse in 2011 bij opening seizoen Natuurmuseum Westflinge