Kruidentuin VSM zelfstandig verder als Hortus Naturalis

Na maanden van onzekerheid is het nu definitief: de voormalige kruidentuin van VSM gaat zelfstandig verder onder de naam stichting Hortus Naturalis. Vrijdag 11 mei is de officiële (her)opening van de kruidentuin. Zaterdag 12 mei is er een feestelijke open dag voor alle belangstellenden.

Werkgroep behoud van de tuin
Door de verplaatsing van de productieafdeling van VSM naar Duitsland verloor de tuin vorig jaar zijn functie als leverancier van grondstoffen voor de natuurlijke geneesmiddelen van VSM. Daardoor dreigde zelfs sluiting voor de befaamde kruidentuin. Vijf medewerkers hebben toen een werkgroep opgericht met als doel het behoud van de unieke tuin.

Bevorderen natuurlijke gezondheid
Met financiële steun van de Rabobank is er vervolgens een ondernemingsplan geschreven, dat op 13 juli is gepresenteerd is aan een groot aantal geïnteresseerden uit de regio, waaronder gemeentes, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Tijdens die bijeenkomst meldden zich spontaan diverse sponsors. Dankzij deze enorme betrokkenheid en de meer dan 1500 steunbetuigingen van particulieren durfden de initiatiefnemers het aan om de stichting Hortus Naturalis op te richten. Behalve het behoud van de kruidentuin stelt de stichting zich ook ten doel de natuurlijke gezondheid in de regio te bevorderen door het geven van cursussen en trainingen.

Bestuur Hortus Naturalis
Het bestuur van de stichting Hortus Naturalis wordt gevormd door: Hans van Os (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Gijs Schot (Schot Groep Alkmaar), Kees Jasperse (Rabobank Alkmaar e.o.), Ger Koertse (Millenniumgemeente Heerhugowaard) en Mieke Klerk (Rabobank Alkmaar e.o.). Daarnaast is er een operationele werkgroep, bijgestaan door een grote groep vrijwilligers. ,,We hebben met VSM constructieve afspraken kunnen maken en ook met de gemeente verlopen de gesprekken voorspoedig, ‘’ aldus voorzitter Hans van Os. ,,Door de steun en inzet van alle partijen kunnen we de tuin dit voorjaar weer openstellen voor het publiek. We zijn enorm trots dat we dit met elkaar gerealiseerd hebben.’’

Nieuw tuinseizoen
Ondertussen wordt er in en om de tuin hard gewerkt aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen, dat op vrijdag 11 mei officieel van start gaat. Op zaterdag 12 mei wordt er een feestelijke open dag gehouden voor iedereen die kennis wil maken met de nieuwe Hortus Naturalis. Op de website www.hortusnaturalis.nl worden volgende maand de openingstijden en het zomerprogramma bekendgemaakt.

 
Het bestuur van Hortus Naturalis (de heer Gijs Schot ontbreekt op foto) (foto aangeleverd) Het bestuur van Hortus Naturalis (de heer Gijs Schot ontbreekt op foto) (foto aangeleverd)
De kruidentuin van Hortus Naturalis in februari 2012 (foto aangeleverd) De kruidentuin van Hortus Naturalis in februari 2012 (foto aangeleverd)