Langedijk kiest ruimtelijk voor kwaliteit - nieuwe structuurvisie

Informatieavonden op 1 en 19 maart

De gemeente Langedijk heeft een nieuwe structuurvisie opgesteld. Met de Structuurvisie 2012–2030 bereidt Langedijk zich ruimtelijk voor op de toekomst. De structuurvisie ligt ter inzage vanaf 22 februari. Wie er meer over wil weten, is van harte uitgenodigd tijdens een van de twee informatieavonden op donderdag 1 maart en maandag 19 maart.

De bevolking van Langedijk verandert continu, net als de samenstelling van de bevolking als geheel. Om de ruimte van Langedijk optimaal in te richten naar de wensen en de eisen van de inwoners is een ruimtelijke koers voor de toekomst uitgezet.

Veranderende bevolking
Langedijk ligt op de grens van enerzijds de dynamische en dichtbevolkte Randstad en anderzijds de landelijke en dunbevolkte Kop van Noord-Holland. De Randstad blijft groeien, terwijl in de Kop van Noord-Holland binnenkort krimp van de bevolking wordt voorzien. Er komen niet alleen meer ouderen maar we worden ook nog eens ouder. Tegelijkertijd neemt het aantal kinderen dat we krijgen steeds verder af. Dat betekent dat de gemiddelde leeftijd steeds hoger wordt. Daar moet de gemeente op voorbereid zijn.  

Woningen en voorzieningen in en langs lint
Zo zal er in plaats van grote eengezinswoningen meer gebouwd moeten worden voor eenpersoonshuishoudens. En omdat senioren over het algemeen wat minder mobiel zijn, moet de gemeente zorgen voor goede voorzieningen vlakbij huis. De woonconcentraties en voorzieningen ziet de gemeente graag in het centrale lint. Dat is de ruimtelijke structuur die van Oudkarspel tot in Sint Pancras loopt. Dat betekent geen grootschalige uitbreidingen meer. Belangrijker dan kwantiteit vinden wij het, gezien de toekomst, om te investeren in kwaliteit.

Kwaliteit
De gemeente heeft twaalf opgaven benoemd waar zij de komende jaren aan wil werken. Dat gaat onder andere om elementen als water, natuur, cultuurhistorie, infrastructuur, ondernemen, recreatie en toerisme en duurzaamheid. Door kwaliteitsverbetering koersen we af op een toekomst van Langedijk als vitale en aantrekkelijke gemeente. Een gemeente waar het voor jong en oud prettig is om te wonen.

Slimme combinaties
De keuze om aantrekkelijk te blijven voor jongeren en jonge gezinnen en tegelijk een aantrekkelijk woon- en leefmilieu te bieden voor ouderen betekent nogal wat. Het vormt een uitdaging om kansen te benutten. Kansen zijn er bijvoorbeeld door te zoeken naar slimme combinaties van wonen, zorg, ontmoeten, voorzieningen en mobiliteit. Maar ook door het stimuleren van sociale verbondenheid in een dorpse samenleving.

Reageren
De ruimtelijke koers is uitgezet in de Structuurvisie 2012-2030. Een koers die leidt naar een dorps en landelijk Langedijk met een rijk verenigingsleven en een groot gevoel van saamhorigheid en ondernemingszin. De structuurvisie is nu nog een concept en is in te zien op www.gemeentelangedijk.nl.

In de hal van het gemeentehuis, de bibliotheek in Zuid-Scharwoude, Het Behouden Huis en De Geist kunt u een papieren exemplaar inkijken. Heeft u reacties dan ontvangen wij die graag. De reacties worden bekeken op bruikbaarheid voor de structuurvisie. Alle reacties worden gebundeld in een reactienota die bij de structuurvisie wordt gevoegd. Beide documenten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Vervolgens zal de gemeenteraad over de structuurvisie besluiten.

Informatieavonden
Heeft u vragen over de structuurvisie? U bent van harte welkom om ze aan ons te stellen tijdens een van de twee informatieavonden over de Structuurvisie op donderdag 1 maart en maandag 19 maart in het gemeentehuis te Zuid-Scharwoude. Inloop vanaf 19.45, start om 20.00 uur.
Deze avonden liggen er reactieformulieren voor u klaar, zodat u uw reactie ter plekke schriftelijk bij ons kunt achterlaten. Later reageren kan ook nog. De reactietermijn sluit op 4 april 2012.

Graag willen wij weten op hoeveel personen wij kunnen rekenen. Daarom vragen wij u om zich voor de avond van uw keuze aan te melden. Dat kan telefonisch via het Klantcontactcentrum, tel. 0226 334433 of per mail aan l.bruin@gemeentelangedijk.nl.

U bent van harte welkom!
Informatieavonden over nieuwe structuurvisie gemeente Langedijk Informatieavonden over nieuwe structuurvisie gemeente Langedijk