Dodenherdenking in Langedijk

In de gemeente Langedijk vindt de herdenking plaats in Sint Pancras en in Noord-Scharwoude. 67 jaar geleden vond de eerste dodenherdenking plaats in Noord-Scharwoude.

Elk jaar heeft z’n eigen thema, dit jaar staat luidt deze: “Vrijheid geef je door”.

Ook dit jaar worden de gevallenen bij oorlogen en vredesmissies herdacht bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat in Noord-Scharwoude en bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg in Sint Pancras.

Noord-Scharwoude:
Voorafgaand aan de herdenking bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat, wordt er een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Kloosterhof naast de St.Jan de Doper in Noord-Scharwoude.

Programma Kloosterhof: 19.00 uur.
Voorafgaand aan de herdenking bij het monument, wordt een bijeenkomst gehouden in de Kloosterhof naast de Sint Jan de Doperkerk in Noord-Scharwoude. Het programma in de Kloosterhof begint om 19.00 uur. Sprekers zijn: burgemeester Hans Cornelisse namens de gemeente Langedijk. Namens de kerken spreekt ds. H. van Veen. Merel Schalk en Jordy Smit, leerlingen van basisschool de Koolvlet, dragen een gedicht voor. Tot slot spreekt de heer Hans de Graaf. Het geheel zal worden omlijst met muziek uit verschillende culturen, uitgevoerd door zangers en instrumentalisten onder leiding van de heer Bert Rootmensen. De bezoekers aan deze bijeenkomst lopen om 19.40 uur in stille tocht naar het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat. Om 19.45 uur zullen kerkklokken luiden.
 
Programma bij het monument aan de Charlotte de Bourbonstraat.
Vanaf 19.45 uur: inleidende muziek door Apollo. Burgemeester Cornelisse spreekt een woord van welkom. Om 19.58 uur wordt de ‘Last Post’ geblazen. Gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Hierna speelt Apollo twee coupletten van het Wilhelmus. Aanwezigen zijn hartelijk uitgenodigd om het Wilhelmus mee te zingen. De tekst wordt bij het monument uitgedeeld. Vervolgens worden kransen en bloemen gelegd door het gemeentebestuur, het Centraal Oranje Comité, Oud-strijders Indië, Rode en Groene Baretten, namens de familie Zijp, scholieren en het publiek. Tot slot wordt in stilte gelopen langs het monument en om het plantsoen. Ondertussen speelt Apollo passende muziek. Na afloop is er gelegenheid om in Kloosterhof nog wat na te praten bij een kopje koffie of thee.
 
De inwoners van de gemeente wordt verzocht om vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen.

Sint Pancras:
Voor de 66e keer worden dit jaar op 4 mei de doden herdacht uit de Tweede Wereldoorlog. Ook herdenken we degenen die in latere conflicten en bij vredesmissies van de VN zijn omgekomen. Het monument in Sint Pancras draagt de namen van 20 mensen die door de Duitse bezetters gefusilleerd werden. 2011 was voor Sint Pancras een bijzonder jaar, omdat op de middag van 4 mei een plaquette onthuld is, met de namen van 19 militaire en burgerslachtoffers, die óf in Sint Pancras geboren óf woonachtig waren en overleden zijn als gevolg van een oorlogshandeling in de Tweede Wereldoorlog. Voorafgaand aan de herdenking ’s avonds wordt een oecumenische dienst gehouden in het kerkelijk centrum De Regenboog aan de Bovenweg in Sint Pancras.
 
Programma de Regenboog: 19.00 uur.
Voorganger: ds. Blaauw. Spreker namens de gemeente: Wethouder Jan Piet Beers. Na afloop van deze dienst, omstreeks 19.30 uur, wordt in een stille tocht naar het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg, gelopen.
 
Programma bij het monument bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg:
Vanaf 19.40 is er inleidende muziek verzorgd door muziekvereniging Irene uit St. Pancras. De wethouder spreekt een woord van welkom. Monique Ebbelaar, Perry Hofman en Pieter Verduin, leerlingen van basisschool Het Baken, zullen een gedicht voordragen. Om 19.58 is de ‘Last Post’ te horen, gevolgd door twee minuten stilte. Vervolgens speelt Irene twee coupletten van het Wilhelmus, de aanwezigen worden uitgenodigd mee te zingen; de tekst van de twee coupletten wordt ter plaatse uitgedeeld. Hierna zullen vertegenwoordigers van de gemeentebesturen van Langedijk en Alkmaar kransen bij het monument leggen. Gevolgd door andere organisaties, jongeren en het publiek.
 
De inwoners van de gemeente wordt gevraagd vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen.

Dodenherdenking in Langedijk (foto www.4en5mei.nl) Dodenherdenking in Langedijk (foto www.4en5mei.nl)