Prinses Máxima opent expositie in Museum BroekerVeiling

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent donderdagmorgen 5 juli 2012 de interactieve expositie ‘Leven van het land’ in de nieuwbouw van het museum BroekerVeiling in de gemeente Langedijk. Tevens brengt zij deze ochtend een bezoek aan zorgtuinderij Oosterheem en aan het landschapsreservaat Oosterdel.

Museum BroekerVeiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Dit jaar viert de veiling haar honderdjarig bestaan. Dit jaar is het ook precies 125 jaar geleden dat hier in Broek op Langedijk het veilen bij afslag is ontstaan. Voor 1887 verkochten tuinders nog zelf hun groenten. Het veilen bij afslag wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw, tevens rijksmonument, en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd. In 2009 is het museum uitgebreid met nieuwbouw. Met deze nieuwbouw is de mogelijkheid gecreëerd om exposities in te richten die het hele jaar geopend zijn. In de bovenzaal is de expositie ‘Leven van het land’ ingericht.

Niet alleen Museum BroekerVeiling herinnert aan het tuinderverleden van Langedijk. Ook het landschapsreservaat Oosterdel ademt die sfeer nog uit. De gemeente Langedijk is bekend om de cultuurhistorische agrarische en waterrijke omgeving. De gemeente werd het ‘Rijk der duizend eilanden’ genoemd. Tuinbouw vond plaats op vele kleine eilanden. Een klein deel van al die eilanden is bewaard in het landschapsreservaat Oosterdel. Stichting Veldzorg beheert dit gebied. De hoofddoelstelling van de stichting Veldzorg Oosterdel is om het cultuurhistorisch landschap te behouden door het karakteristieke patroon van land en water intact te houden en daar waar nodig in de oude staat terug te brengen.

De zorginstelling Oosterheem heeft een deel van het Oosterdelgebied in gebruik voor biologisch-dynamische tuinderij. Oosterheem is een kleinschalige zorginstelling van de Raphaelstichting, gelegen in het dorpscentrum van Broek op Langedijk.
Prinses Máxima opent nieuwe tentoonstelling in Museum BroekerVeiling Prinses Máxima opent nieuwe tentoonstelling in Museum BroekerVeiling