Twee voorontwerp-bestemmingsplannen ter inzage: Sint Pancras en Zuid- en Noord-Scharwoude

Gemeente Langedijk organiseert inloopavonden

Twee voorontwerp bestemmingsplannen, een voor Sint Pancras en een voor Zuid- en Noord-Scharwoude, liggen ter inzage. Gemeente Langedijk organiseert twee inloopavonden om inwoners te informeren. Inwoners van de beide dorpen kunnen uiterlijk 25 juni 2012 een schriftelijke (inspraak)reactie bij de gemeente indienen.

Op maandag 4 juni van 19.30 tot 21.30 uur is er een inloopavond in Dorpshuis De Geist, Sint Pancras. Tijdens deze avond staat het voorontwerpbestemmingsplan Sint Pancras centraal.

Op donderdag 7 juni van 19.30 tot 21.30 uur is er een inloopavond in Het Palet/De Wijde Veert in Noord-Scharwoude. Deze avond is specifiek bedoeld voor het voorontwerpbestemmingsplan Noord- en Zuid-Scharwoude.
Per avond staat dus één bestemmingsplan centraal. Geïnteresseerden kunnen  binnenlopen tussen de aangegeven tijden; er is geen avondvullend programma.

Sint Pancras
Voor Sint Pancras heeft het opnieuw vaststellen van het bestemmingsplan geen invloed op het accommodatieonderzoek. De eventuele uitplaatsing van voetbalvereniging Vrone en de geplande woningbouw aan de westrand van Sint Pancras zijn niet meegenomen. De onderzoeken hiervoor zijn nog niet afgerond.
Wel heeft het beleidsstuk ‘Inbreidingslocaties Sint Pancras’ invloed op het voorontwerpbestemmingsplan. Hiermee zouden kleinschalige ontwikkelingen, zoals nieuwbouw, binnen het dorp Sint Pancras in de toekomst mogelijk zijn.

Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude
Voor de dorpen Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude is een aantal kleine gebieden aangewezen waarvan het college al akkoord is gegaan met het stedenbouwkundig programma. De locaties die worden genoemd zijn: het voormalig Mavo-veld, Krab 1, de voormalige kerk aan de Kerklaan, Anna van Saksenstraat, Nieuwstraat en achter Voorburggracht 81 en 99. Deze locaties hebben een zogenaamde wijzigingsbevoegdheid gekregen. Dat betekent dat de gemeente in de toekomst kan inspelen op de ontwikkelingen in deze gebieden en de bestemming kan wijzigen.

Actualisatie
Beide bestemmingsplannen worden opnieuw vastgesteld omdat de huidige bestemmingsplannen verouderd zijn. De gemeente is wettelijk verplicht om de bestemmingsplannen voor 1 juli 2013 te actualiseren. De nieuw op te stellen bestemmingsplannen wijken in grote lijnen niet af van de huidige bestemmingsplannen. Nieuw is dat het bestemmingsplan nu ook digitaal wordt vastgelegd op een verbeelding. Een verbeelding is een digitale plankaart, een soort plattegrond, die rechtsgeldig is.

Wat is een (voorontwerp)bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan geeft aan welke grond bedoeld is voor wegen of groen, en waar woningen, winkels, bedrijven of horeca mogen komen. Een bestemmingsplan is het enige ruimtelijke plan van de gemeente dat juridisch bindend is en betrekking heeft op het hele dorp.
Bij een voorontwerpbestemmingsplan hebben inwoners recht op inspraak.
Beide voorontwerpbestemmingsplannen zijn in te zien op onderstaande website:
Inloopavonden over voorontwerp bestemmingsplan Sint Pancras en Noord- en Zuid-Scharwoude Inloopavonden over voorontwerp bestemmingsplan Sint Pancras en Noord- en Zuid-Scharwoude