Energiecentrales HVC in Assendelft en Zuid-Scharwoude trekken veel publiek

De energiecentrales (Warmte Kracht Koppeling) van HVCenergie in Zuid Scharwoude en in Assendelft trokken afgelopen zaterdag 23 juni veel bekijks. Alle bewoners van deze gebieden waren uitgenodigd om met eigen ogen te zien wat de bron van hun warmte en warm water is.
Hoe komt de warmte in de woning? Waarom is dit een duurzame vorm van verwarming en hoe werkt het nu precies? Op deze en vele andere vragen kregen belangstellenden antwoord tijdens deze open dag. Zowel in Zuid-Scharwoude als in Assendelft kwamen honderden mensen een kijkje nemen in de energiecentrale en lieten zich informeren over de werking van hun warmtebron. De reacties waren erg positief. ‘Wat leuk dat we nu eens kunnen zien wat er achter deze deuren gebeurt’, was een veelgehoorde opmerking.

Elektriciteit en warmte
De energiecentrales in Assendelft en Zuid-Scharwoude bestaan uit een gasmotor (Warmte Kracht Koppeling) en ketels. Deze zorgen voor warmte en warm water op de aangesloten woningen. In deze centrales worden gelijktijdig warmte en elektriciteit gemaakt.  De gasmotor drijft een generator  aan die elektriciteit produceert. Bij dit proces komt warmte vrij en deze wordt benut om aangesloten woningen en bedrijven te verwarmen.

Duurzaam
Sinds 1 juli 2011 beheert HVC de WKK-installaties in  Zuid-Scharwoude, Assendelft en Heerhugowaard..
HVC biedt met de ontwikkeling en exploitatie van collectieve warmtenetten bewezen mogelijkheden om wonen, werken en leven te verduurzamen. Warmte van HVC is betrouwbaar en kostenefficiënt. Ten opzichte van traditionele warmteproductie met fossiele bronnen als aardgas wordt liefst 75% CO2-uitstoot bespaard en minder fijnstof in het milieu gebracht.

Duurzame bronnen
De warmte HVC is altijd en direct beschikbaar via de warmtenetten die zich vertakken naar woningen, bedrijven en instellingen. En op de warmtenetten kunnen altijd nieuwe, duurzame bronnen worden aangesloten. HVC draagt zo bij aan de doelen van haar aandeelhoudende gemeenten en waterschappen op het gebied van klimaat, milieu en energieprestatie. En staat borg voor duurzame warmte,  nu en in de toekomst.

Over HVC
Duurzaam energie- en afvalnutsbedrijf HVC uit Alkmaar, is in de jaren negentig opgericht om een oplossing te bieden voor de groeiende afvalproblematiek. HVC richt zich - behalve op afvalinzameling en grondstoffenmanagement - sterk op verduurzaming van de energievoorziening van de in HVC deelnemende overheden. Naast windenergie, zonne-energie en bio-energie, ontwikkelt HVC warmtenetten en installaties voor de productie van groen gas uit gft-afval. HVC heeft geen winstoogmerk en streeft naar een optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.
Belangstellenden komen een kijkje nemen, Foto Marinus Rintel Belangstellenden komen een kijkje nemen, Foto Marinus Rintel