14 en 15 juli bijenweekend in de Hortus Naturalis

Zaterdag 14 en zondag 15 juli houdt de Hortus Naturalis samen met de Alkmaarse bijenstal een bijenweekend. Alle activiteiten staan dat weekend in het teken van de bij. In de tuin zijn demonstraties bijenkorven vlechten en kraampjes met bijenkasten en bijenproducten, zoals honing en mede. Kinderen kunnen een bijenzoektocht houden in de tuin, waskaarsen rollen en meedoen aan een bijenvoorstelling.

Het jaar van de bij
Het hele jaar 2012 is er in heel Nederland extra aandacht voor de bijen. Die aandacht is nodig omdat er in de afgelopen jaren een onrustbarende bijensterfte plaatsvindt in Nederland, terwijl onze voedselvoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk is van de bestuivende arbeid van bijen.

Bijenstal bezoeken
In de kruidentuin zijn het gehele weekend imkers aanwezig om uitleg te geven over bijen en hun betekenis voor de mens en de natuur. Belangstellenden kunnen onder leiding van een imker ook een bezoek brengen aan de bijenstal, die zich op 5 minuten lopen van de Hortus Naturalis bevindt.

Bijentelling in de tuin
Tijdens het weekend wordt er in de tuin een bijentelling gehouden door vrijwilligers van het IVN en de KNNV. Naast honingbijen komen er in Nederland namelijk nog zo’n 350 verschillende soorten solitaire bijen. Een deel daarvan is in de Hortus te vinden.

Gratis zakje bijenmengsel
Omdat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar. De Hortus Naturalis deelt daarom tijdens het bijenweekend gratis zakjes bijenmengsel uit, zodat mensen in hun eigen tuin een stukje bijentuin kunnen inrichten.

Bijenvoorstelling
De Hortus Naturalis is zaterdag 14 en zondag 15 juli geopend van 10.00 – 16.00 uur. Op beide dagen wordt er om 13.00 uur wordt er een bijenvoorstelling gegeven door Loes Hoogeboom en Flip Hoetjes. De speciale entreeprijs voor de Hortus bedraagt dit weekend € 2,- voor volwassenen en
€ 1,- voor kinderen van 8 t/m 15 jaar.
Imker Dick Bink uit Heerhugowaard is bezig met het scheppen van een bijenvolk Imker Dick Bink uit Heerhugowaard is bezig met het scheppen van een bijenvolk