125 jaar vaarveiling: jubileumboek ziet het daglicht

Gedurende lange tijd is Arie Kaan al bezig met de samenstelling van het jubileumboek van Museum BroekerVeiling. Dit boek komt er vanwege het 100 jarig bestaan van het afmijnlokaal en het feit dat 125 jaar geleden het veilen van groente bij afslag in Broek op Langedijk ontstond. Het is een kleurig boek met 140 pagina’s geworden.

De feestelijke presentatie van het boek vindt plaats op zaterdag 28 juli, dat is één dag voor het precieze moment van het jubileum.  Arie Kaan zal het boek overhandigen aan een aantal oud-betrokkenen bij de veiling.  In het boek komen een aantal portretten voor van personen die voorheen op één of andere wijze verbonden waren. Zij zijn uitgenodigd om de eerste exemplaren in ontvangst te nemen.  Het gaat om onder meer oud-tuinders, een administratief medewerkster van het betaalkantoor, de veilingleider, een keurmeester en een handelaar.

De titel van het boek is: Afslag Broeker Veiling, 125 jaar vaarveiling. Het boek begint in 1887 , toen het veilen is ontstaan. Dat schipper Dirkmaat tegen tuinder Dirk Jongerling roept ‘veil ze maar’. Dat veilen per afslag, het wachten tot er iemand ‘mijn’ roept, is dan iets heel nieuws voor groente. Een groenteveiling is vanaf die tijd niet meer weg te denken. Omdat het nieuw is, komen er allerlei situaties voor die om een oplossing vragen. Bijvoorbeeld de wedstrijd in het zo vroeg mogelijk opstaan om de eerste te zijn bij de veiling. Oplossing: een nummergever wordt aangesteld die iedereen een nummerplaatje geeft en loot welk nummer begint. Langzamerhand worden zo allerlei kwesties naar tevredenheid opgelost.

Ook wordt beschreven hoe eerst op een steiger en later in steeds betere gebouwen wordt geveild. De harde tuinderswereld komt aan de orde. De vele plagen en ziekten. De vaak lage prijzen en de weersomstandigheden die niet meewerken. Tegenspoed lijdt vaak tot verarming. Grote invloeden als de beide wereldoorlogen en de ruilverkaveling worden behandeld.  Zelf het recente bezoek van Prinses Máxima komt er in voor.
Na de overhandiging, die om 16.15 uur in het 100 jarige afmijnlokaal begint,  is het boek ook te koop, o.a. in de boekhandel. De prijs bedraagt slechts € 18,95.

Het boek kwam tot stand met financiële bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de vereniging van vrienden van Museum BroekerVeiling.
De voorkant van het jubileumboek De voorkant van het jubileumboek
Arie Kaan, de schrijver van het jubileumboek over Museum BroekerVeiling Arie Kaan, de schrijver van het jubileumboek over Museum BroekerVeiling