Op zaterdag 3 november fairtrademaaltijd in De Binding

Langedijk wil 2012 afsluiten als ‘Fairtrade Gemeente’

De Fairtrade Werkgroep Langedijk hoopt de komende zomermaanden weer enkele stappen te zetten in de richting van het doel: Langedijk Fairtrade Gemeente. Het is de bedoeling dat begin november aan alle criteria wordt voldaan. Op 3 november 2012 wordt met een fairtrademaaltijd in De Binding stilgestaan bij de eervolle titel.
Fairtrade Gemeente is de eervolle titel die aangeeft dat een gemeente bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Van bedrijven tot het café om de hoek van school tot sportkantine, in supermarkt en kledingzaak. Nederland telt momenteel 24 Fairtrade Gemeenten. Langedijk, de ‘meest inspirerende millenniumgemeente van Nederland’, is één van de 78 gemeenten die Fairtrade Gemeente wil worden. Daartoe is de Fairtrade Werkgroep Langedijk in het leven geroepen, die bestaat uit vertegenwoordigers van onder andere de gemeente en Millenniumgemeente Langedijk.
 
Na de succesvolle snelle nulmeting onder supermarkten en winkels in Langedijk, verricht met behulp van leerlingen van scholengemeenschap Jan Arentsz, zijn nu de bedrijven, stichtingen en verenigingen aan de beurt. Als alles even succesvol verloopt als bij de eerste meting zal ook dit wel lukken. Bij ieder contact met het Langedijker bedrijfsleven blijkt steeds hoeveel ‘voorwerk’ er al gedaan is door de verschillende werkgroepen die onder de vlag van Millenniumgemeente Langedijk opereren.

De eerste vraag van de enquête, ‘Bent u bekend met de ideeën van Fairtrade?’, hoeft nauwelijks meer te worden gesteld. Iedereen heeft er van gehoord. Vaak heeft men er over nagedacht en soms zijn die gedachten ook al in daden omgezet. De Fairtrade Werkgroep Langedijk heeft er alle vertrouwen in dat het bij de komende enquête precies zo zal zijn.

Deze maand ontvangen bedrijven, stichtingen en verenigingen in Langedijk een brief waarin ze worden gewezen op de fairtrade-ideeën.
Het ziet er naar uit dat Langedijk nu al voldoet aan de minimumeisen om Fairtrade Gemeente te worden. Het is aan de Fairtrade Werkgroep Langedijk om dit de komende maanden verder uit te bouwen. Dat zal onder andere gebeuren door informatie over fairtrade te verschaffen. Op zaterdag 3 november 2012 zal met een fairtrademaaltijd in De Binding in Zuid-Scharwoude worden stilgestaan bij het behalen van de eervolle titel, die door televisiepresentatrice en theologe Jacobine Geel zal worden overhandigd.
Fairtrade maaltijd in De Binding op 3 november Fairtrade maaltijd in De Binding op 3 november