Protestantse Gemeente Sint Pancras officieel Fairtrade Kerk

Als eerste kerk boven het Noordzeekanaal is de Protestantse Gemeente van Sint Pancras officieel erkend als Fairtrade Kerk. De officiële erkenning wordt op zondag 16 september 2012 in de Regenboogkerk aan de Bovenweg gevierd met een fairtradeontbijt, waarna de kerkdienst om 10.30 uur begint. Sint Pancras maakt deel uit van Langedijk, dat nog dit jaar Fairtrade Gemeente wil worden.  

Om Fairtrade Kerk te kunnen worden moest de Protestantse Gemeente van Sint Pancras voldoen aan drie criteria. Om te beginnen: het gebruik van fairtrade producten in de ruimste zin van het woord. Er wordt fairtrade koffie en thee geschonken en ook bij andere activiteiten, zoals bij de Sobere Maaltijden in de 40-dagentijd en de kookactiviteiten op de dinsdagavond, worden fairtrade en biologische producten gebruikt, Een ander criterium is de communicatie naar de gemeenteleden en daarbuiten over fairtrade.

Dat doet de Protestantse Gemeente Sint Pancras door stukjes in het kerkblad te schrijven over het kopen en gebruiken van fairtrade-producten. Ook is er de mogelijkheid om twee keer in de maand na kerktijd fairtradeproducten te kopen. Dit doet de gemeente al twintig jaar. Daarnaast ook op de zaterdagmiddagen wanneer het rode spandoek ’Kijk de kerk’ buiten hangt.

Het derde criterium vereist dat naar de samenleving activiteiten worden ondernomen om de kerkgemeenschap en mensen daarbuiten bewust te maken van het belang van eerlijke handel. Hiertoe biedt de samenwerking met de Fairtrade Werkgroep van de gemeente Langedijk goede mogelijkheden. De Protestantse Gemeente Sint Pancras is daarin vertegenwoordigd, net als onder andere Millenniumgemeente Langedijk.

De officiële erkenning van de Protestantse Gemeente Sint Pancras als Fairtrade Kerk wordt op zondag 16 september 2012 gevierd in de Regenboogkerk aan de Bovenweg. Eerst is er een fairtradeontbijt en om 10.30 begint de kerkdienst. Niet alleen gemeenteleden, ook belangstellenden zijn van harte welkom. De Protestantse Gemeente Sint Pancras heeft twee kerken: de Regenboogkerk (1972) en de ruim vijf eeuwen oude Witte Kerk.
Protestantse Gemeente Sint Pancras Fairtrade Kerk geworden Protestantse Gemeente Sint Pancras Fairtrade Kerk geworden