Pilot Naschoolse activiteiten Oudkarspel en Noord-Scharwoude

In Noord-Scharwoude en Oudkarspel gaat vanaf 29 oktober een pilot naschoolse activiteiten van start. Kinderen van alle basisscholen in deze dorpskernen kunnen mee doen met verschillende activiteiten op het gebied van cultuur, sport en creativiteit. Muziek, taal, judo, beeldhouwen, kleuterdans, animatiefilm maken en meer.

Alle activiteiten zijn na schooltijd en vinden plaats op de scholen of een locatie van de BSO. In totaal zijn het 8 lessen en er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 2 euro per keer. Vanaf 1 oktober worden de inschrijfformulieren op school uitgedeeld en kunnen de kinderen zich inschrijven voor de activiteit die bestemd is voor hun leeftijd.
Als de pilot een succes wordt, zullen activiteiten georganiseerd blijven worden en ook uitgebreid worden naar de andere kernen. Suggesties en ideeën zijn vanzelfsprekend welkom en kunnen op school of met de Brede Schoolcoördinator gedeeld worden.

LangedijkerPas
Vanaf januari 2013 kunnen de naschoolse activiteiten betaald worden met de vouchers van de LangedijkerPas. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen op aanvraag drie vouchers krijgen met elk een waarde van 16 euro, in totaal de waarde voor deelname aan drie naschoolse activiteiten.

Tijd om te oogsten
Sinds een aantal jaar zijn alle scholen in Langedijk Brede Scholen in ontwikkeling. Er zijn plannen gemaakt en delen daarvan al uitgevoerd. Veel daarvan gebeurt achter de schermen, zoals de afstemming en overdracht tussen de scholen en kinderopvang en peuterspeelzaal.
Wethouder Frits Westerkamp: “Na jaren plannen maken en zaaien, is het nu tijd om te gaan oogsten. De samenwerking binnen de Brede Scholen is nu meer “naar buiten” zichtbaar voor ouders doordat de naschoolse activiteiten georganiseerd worden. Op dit moment oriënteren we naar de ontwikkeling van het kindcentrum, een voorziening waar alle kinderen zich in een doorgaande lijn en op álle fronten te kunnen ontwikkelen. Het kindcentrum heeft dus een iets hoger ambitieniveau dan de Brede School”.

Brede Scholen in Langedijk
Bij de gedachte aan een Brede School komt al snel een gebouw in het hoofd op. Toch zit het succes van een Brede School niet in de stenen, maar in een goede samenwerking. Naast het reguliere onderwijs biedt de brede school ook kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie, buitenschoolse opvang, sport en cultuur. Partners in de Brede Scholen van Langedijk zijn vanzelfsprekend de scholen, stichting Kinderopvang Langedijk en Stichting Peuterspeelzalen Langedijk.De samenwerking komt in de praktijk onder meer tot uiting bij het zorgen voor een goede doorstroom van kinderopvang en peuterspeelzaal naar de basisschool, de rol van de school in de buurt, het leggen van verbanden tussen de school en andere organisaties (zoals de bibliotheek of Centrum voor Jeugd en Gezin) en het aanbieden van extra verdieping of kennismaking door middel van naschoolse activiteiten.

Meer informatie
Meer informatie over de Brede School en de naschoolse activiteiten in Langedijk is te verkrijgen bij Joyce Groet, Brede Schoolcoördinator: j.groet@gemeentelangedijk.nl.
Pilot Naschoolse activiteiten in Oudkarspel en Noord-Scharwoude Pilot Naschoolse activiteiten in Oudkarspel en Noord-Scharwoude