Langedijkers tevreden over veiligheid en interactief werken

College is positief over resultaten ‘Waar staat je gemeente’

Langedijkers zijn vooral tevreden over de veiligheid in de buurt en de interactieve aanpak van het gemeentebestuur. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Waar staat je gemeente 2012’. Gemeente Langedijk heeft voor de vierde keer de mening van inwoners gevraagd over veiligheid, het woon- en leefklimaat, dienstverlening en de relatie tussen burgers en het bestuur.

Het college van B&W is tevreden met de resultaten van het onderzoek. Burgemeester Hans Cornelisse: “We hebben betere resultaten geboekt op diverse terreinen, met name op veiligheid. Ik ben positief over het succes van de inbraakpreventieavonden. We waren de eerste gemeente in de regio die dat in 2011 organiseerde, en er volgden in 2012 meerdere avonden. Ook zijn inwoners tevreden over de nieuwe aanpak ‘Interactief werken’. We hebben ervoor gekozen om inwoners op een andere manier bij de plannen van de gemeente te betrekken. Voorbeelden van interactieve beleidsvorming zijn de Structuurvisie en de Cultuurnota. Die zijn tot stand gebracht in samenwerking met inwoners.”

Inwoners vinden dat B&W hun beloften beter waarmaken en zijn positiever over het gemeentebestuur dan in 2010. Toen was het oordeel van burgers over het vertrouwen in B&W een 5,9; in 2012 is dit een 6,2.

Verbetering
Het hoogste cijfer krijgt Langedijk voor het onderdeel ‘burger als klant’, een 7,4. Dit is lager dan in 2010 (7,6). Dit kan komen doordat verbeteringen in de dienstverlening, zoals bijvoorbeeld de in 2010 verruimde openingstijden en het verplaatsen van het afhalen van paspoorten naar de snelbalie in de hal, als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Inwoners zijn wel positiever over de wachttijden (70 % wordt binnen 5 minuten geholpen) en de parkeergelegenheid bij het gemeentehuis. “We hebben de laatste jaren veel ingezet op dienstverlening en dat is uit het onderzoek niet direct zichtbaar”, licht burgemeester Cornelisse toe. “Maar kijken we naar het cijfer dat klanten geven voor de baliedienstverlening, dan is dat een mooie 7,7. Een goed cijfer. We blijven werken aan verbetering van onze klantgerichtheid.”

Waar staat je gemeente
Vanaf 2006 doet gemeente Langedijk elke twee jaar mee aan het onderzoek ‘Waar staat je gemeente’. De mening van inwoners wordt gevraagd binnen vijf onderdelen; de burger als kiezer, de burger als klant, de burger als onderdaan, de burger als partner en de burger als wijkbewoner. Via de website www.waarstaatjegemeente.nl worden de resultaten van Langedijk vergeleken met het gemiddelde van de deelnemende gemeenten in Provincie Noord-Holland en het gemiddelde van gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.
Resultaten onderzoek: waar staat je gemeente Resultaten onderzoek: waar staat je gemeente