Dubbel Orgelconcert in Broek op Langedijk

DUBBEL ORGELCONCERT 6 september a.s. 20.00 uur
Geref. kerk Broek op Langedijk
 
Op 6 september a.s. vindt er een dubbel orgelconcert plaats in de Gereformeerde kerk aan de Dorpsstraat 41 te Broek op Langedijk.
Naast het fraaie kerkorgel staat er dan in de kerk ook een gigantisch Johannus Monarke orgel. Onder de naam André & Den Toom verzorgen André van Vliet en Marco den Toom deze zomer een serie concerten in Nederland. Zij spelen zowel apart als gelijktijdig op beide orgels, maar ook vierhandig spel zal klinken. Beide orgelvirtuozen zijn naast hun concerten als organist en dirigent ook regelmatig op tv te zien bij o.a. Nederland Zingt. In de pauze is er koffie en thee.

André van Vliet en Marco den Toom
De organisten André van Vliet en Marco den Toom kregen hun muzikale vooropleiding onder anderen bij Herman van Vliet. Ook studeerden ze beiden – weliswaar niet gelijktijdig – hoofdvak orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Jan Raas. Toch waren het niet deze overeenkomsten die hen als orgelduo bij elkaar brachten. Met name de veelvuldige samenwerking in de koorwereld, hun muzikale smaak en enthousiasmerende aanpak schiep een band.

Hun eerste muzikale samenwerking dateert uit 1996, Marco was 18 en André 27. In de jaren die volgden kwamen ze elkaar steeds vaker tegen op muzikaal gebied. Inmiddels begeleidden ze veelvuldig elkaars koren en ontstond er meer en meer een bijzondere ‘click’. Zodoende ontstond het idee eens samen een dubbelconcert op twee orgels te geven. Het eerste concert werd in 2009 gegeven in de Grote Kerk van Monster. 
Door het enorme publieke enthousiasme èn de muzikale voldoening na dit optreden werden meerdere concerten gepland en ontstond al snel de vraag naar een cd. In 2010 verscheen hun eerste album: ‘2 Organs 4 Hands’. In samenwerking met Johannus-orgelbouw uit Ede werd een transportabel Monarke-concertorgel ontwikkeld dat sinds die tijd dienst doet tijdens de concerten.

Het succes van hun ‘duo’-formule is te danken aan de concertprogramma’s die zich kenmerken als spontaan, evenwichtig en humoristisch. Te noemen programmaonderdelen – steevast op een schertsende wijze aan elkaar gepraat door de concertgevers – zijn ‘klassiek’, ‘transcripties’, ‘quatre-mains’ en ‘improvisatie’.  In dit alles mag een glimlach nooit ontbreken.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. André van Vliet & Marco den Toom beginnen om 20.00 uur met het orgelconcert. Uiteraard zijn er ook cd’s te koop.

Voor slechts € 12,50 kan dit bijzondere concert worden bijgewoond. Kinderen tot 16 jr. gratis. Kaarten zijn voorafgaande aan het concert in de kerk verkrijgbaar. Verdere informatie: e-mail: orgelcommissie@gmail.com
Zie ook www.marcodentoom.nl  of onderstaande website.
Dubbel orgelconcert in Broek op Langedijk Dubbel orgelconcert in Broek op Langedijk