Geoffrey Donaldson Instituut wordt eind november geopend

Op 29 november 2013 opent het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) haar deuren in Noord-Scharwoude. Initiatiefnemer is filmhistoricus Egbert Barten. Een bestuur van 5 mensen heeft het Geoffrey Donaldson Instituut opgericht.

Het GDI bevordert onderzoek van de filmproductie, filmvertoning en filmcultuur in Nederland en heeft een omvangrijke collectie films, boeken, foto’s, affiches en archiefmateriaal.

Het instituut is vernoemd naar de eerste filmhistoricus van Nederland, de Australier Geoffrey Donaldson (1929-2002). Hij is de pionier van wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse film en schrijver van het standaardwerk Of Joy and Sorrow.

Het GDI zal officieel geopend worden door burgemeester Hans Cornelisse.

Onderdeel van de feestelijke opening is de presentatie van een boek over Geoffrey Donaldson: Geoffrey Donaldson - Een leven voor de film. Ook zal er een tentoonstelling te bezichtigen zijn: Een ontketende passie.
Ook de bibliotheek van het instituut is te bezichtigen.

Het GDI is gevestigd aan Dorpsstraat 612 te Noord-Scharwoude. Het oude kantoor van zaadhandel Jacob Jong. Egbert Barten is een achterkleinkind van Jacob Jong en keert hiermee terug naar zijn roots in Langedijk.

Er wordt nog druk gewerkt aan een website!

 
Geoffrey Donaldson gefotografeerd in 1969 voor zijn archief - Het GDI wordt op 29 november geopend Geoffrey Donaldson gefotografeerd in 1969 voor zijn archief - Het GDI wordt op 29 november geopend