Samen werken aan behandeling op maat

Zwembad Duikerdel en medische praktijken bundelen kennis en ervaring

Zwembad Duikerdel, Sport Paramedisch centrum ProFit in Noord-Scharwoude en Medisch Centrum Beter Alkmaar slaan de handen ineen. De drie organisaties bundelen hun kennis en ervaring om zo cliënten met fysieke of mentale problemen beter te kunnen behandelen. In het zwembad wordt een ruimte ingericht voor een gemeenschappelijke praktijk. Kennis en ervaring worden gebundeld om cliënten met fysieke of mentale problemen beter te kunnen behandelen.

Bewegen en gezondheid zijn voor alle drie organisaties belangrijke kernwoorden. En dat is volgens eigenaar Martijn van Hees van ProFit niet zo vreemd: ”Omdat beide begrippen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.” Ongeveer tweederde van de Nederlanders heeft fysieke of mentale problemen, rekent hij voor. ”Een groot deel daarvan heeft te maken met stress. Beweging kan helpen om die (voor een deel) weg te nemen. Het is aan ons de uitdaging om van daaruit voor elke cliënt de juiste therapie samen te stellen.”

Zijn collega Bas van Pelt van Medisch Centrum Beter sluit zich daarbij aan. De zorg in Nederland kan en moet beter, volgens hem. ”Nog te vaak ontbreekt het aan een lange termijnvisie. Daarvoor is ook de bereidheid nodig om samen te werken. Dan komt de vraag aan de orde ’Wie kan de beste zorg leveren?’ En minstens zo belangrijk: ’Is er de bereidheid om die ook bij iemand buiten de eigen praktijk neer te leggen?’ Met het samenwerkingsverband bewijzen we dat we over onze eigen schaduw heen durven te stappen. We hebben allemaal onze eigen expertise en vullen die aan met de kennis en kunde van anderen.”

Dat laatste is een belangrijk pluspunt van de samenwerking voor Teun van Etten, directeur van Sport Servicepunt Langedijk waar zwembad Duikerdel van uitmaakt. ”We leren van elkaar en dat is een meerwaarde voor onze sportinstructeurs, maar ook voor de hele organisatie die hiermee hoger gekwalificeerde activiteiten in huis haalt.”

Goede partners
Duikerdel sloeg twee jaar geleden al voorzichtig een nieuwe weg in met het plaatsen van fitness-toestellen in het water en het aanbieden van activiteiten op het gebied van aangepast sporten. ”Toen wisten we nog niet precies welke kant het op zou gaan, maar dat de overheid zich terugtrekt was toen al duidelijk. Dat zet alleen maar verder door en dat geeft zwembaden de ruimte om de samenwerking met commerciële partijen te zoeken. In Medisch Centrum Beter en ProFit hebben we twee gedegen partners gevonden, die goed bij ons passen.”

Ook sociaal-maatschappelijk gezien is de tijd er rijp voor, stelt Van Hees.”Mensen willen tegenwoordig zelf hun behandeling bepalen en door wie ze die laten uitvoeren. De vraag naar maatwerk neemt toe. Door deze krachtenbundeling kunnen we nog meer sporen volgen. Dat komt onze behandeling en dus vooral ook het herstel van de cliënten ten goede. Daar zijn we uiteindelijk voor bezig.”

Van Pelt merkt dat ook het bedrijfsleven steeds meer interesse heeft. ”Lang niet alle behandelingen worden door de zorgverzekeraars vergoed, terwijl daarmee vaak wel de beste en snelste resultaten kunnen worden behaald. Voor werkgevers is het in de meeste gevallen dan toch lonend om die behandeling via ons te laten lopen, omdat wij er in slagen om cliënten eerder gemotiveerd terug te brengen in het arbeidsproces. Dat lukt doordat onze therapeuten en coaches nauw samenwerken om het beste hersteltraject samen te stellen.”

Kruisbestuiving
Zowel voor Sport Paramedisch centrum ProFit als voor Medisch Centrum beter is de kennisbundeling dus niet nieuw. Beide praktijken hebben intern al ervaren welke voordelen de kruisbestuiving door specialisten oplevert. Zo is ProFit in 2008 de samenwerking aangegaan met Fysio-Langedijk en later ook een praktijk voor de oefentherapie Mensendieck. Van Hees: ”We zijn voortdurend gericht op zoek naar specialisten die het zorgspectrum dat we bieden nog verder kunnen verbreden. Dat kan zelfstandig, maar ook intern. Duikerdel kenden we al langer, door de samenwerking in de verschillende sport- en gezondheidactiviteiten. Met Medisch Centrum Beter krijgen we er ineens nog veel meer extra ervaring bij op het gebied van de behandeling van psycho-somatische klachten. En een prima accommodatie om bewegingsactiviteiten in het water aan te bieden.”

Van Pelt verwacht dat de zelfstandige insteek van de partijen, tegelijk ook de kracht is van de formule. ”Het houdt ons scherp. We worden niet zo afhankelijk van elkaar, dat we alsnog cliënten binnen de eigen poort willen houden. Dat is juist het sterke punt van onze werkwijze. Straks geldt ook: als iemand van buitenaf beter is, schakelen we die in.” Van Hees knikt instemmend: ”En intussen kijken we of we daar zelf ook vorderingen in kunnen maken.” Van Etten (lachend): ”Wat dat betreft is het ook net als in de sport: we gaan voor de beste prestatie.”
Samenwerking tussen Duikerdel, ProFit en MCA Samenwerking tussen Duikerdel, ProFit en MCA