Interview met Egbert Barten over Geoffrey Donaldson Instituut (GDI)

Nog 12 dagen en dan word het Geoffrey Donaldson Instituut opgericht en geopend in Noord-Scharwoude. Initiatiefnemer en filmhistoricus Egbert Barten is geinterviewd over de plannen van het Filminstituut.

Op 29 november (de geboortedag van Geoffrey Donaldson) wordt het GDI officieel geopend door burgemeester Cornelisse. Het GDI is te vinden op Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude.

Het GDI bevordert onderzoek van de filmproductie, filmvertoning en filmcultuur in Nederland en heeft een omvangrijke collectie films, boeken, foto’s, affiches en archiefmateriaal.

Het instituut is vernoemd naar de eerste filmhistoricus van Nederland, de Australier Geoffrey Donaldson (1929-2002). Hij is de pionier van wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse film en schrijver van het standaardwerk Of Joy and Sorrow.

Onderdeel van de feestelijke opening is de presentatie van een boek over Geoffrey Donaldson: Geoffrey Donaldson - Een leven voor de film. Ook zal er een tentoonstelling te bezichtigen zijn: Een ontketende passie. 
Deze tentoonstelling geeft een kort overzicht van de voorwerpen die het GDI in haar collectie heeft. En natuurlijk is er ook aandacht voor de man Geoffrey Donaldson in deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is na 29 november tot 15 januari 2014 gratis te bezichtigen op de maandag- of woensdagmiddag van 14.00-17.00 uur.

Aan een website wordt nog gewerkt.

Interview
In het interview met Egbert Barten wordt uitgebreid ingegaan op de plannen van het GDI. In een later stadium zal ook aandacht komen voor de bioscoop Tivoli die vroeger op de grens van Noord-Scharwoude en Oudkarspel stond.

Het interview is als podcast te beluisteren op de homepagina of op de pagina GDI (onder het kopje cultuur).  


   
Interview op Lief Langedijk met filmhistoricus Egbert Barten over het GDI Interview op Lief Langedijk met filmhistoricus Egbert Barten over het GDI
Een prachtige projectietafel in het GDI Een prachtige projectietafel in het GDI
Oude beelden van een film van Dick Laan Oude beelden van een film van Dick Laan
Een film uit 1927 Een film uit 1927
Een collectie persfoto’s van films van beroemde regisseurs Een collectie persfoto’s van films van beroemde regisseurs
Een monster uit de film Een monster uit de film