Geslaagde opening Geoffrey Donaldson Instituut

Op 29 november werd het Geoffrey Donaldson Filminstituut (GDI) in Noord-Scharwoude geopend. Het GDI bevordert onderzoek van de filmproductie, filmvertoning en filmcultuur in Nederland en heeft een flinke collectie van films, boeken, affiches en archiefmateriaal.

Op 29 november, de geboortedag van Geoffrey Donaldson, werd het filminstituut officieel geopend door burgemeester Cornelisse. Hij onthulde het naambord dat aan de gevel is bevestigd.

Het instituut is vernoemd naar de eerste filmhistoricus van Nederland, de Australiër Geoffrey Donaldson (1929-2002). Donaldson heeft veel onderzoek gedaan naar de periode van de Nederlandse zwijgende film. 

Voordat de onthulling van het naambordje door burgemeester Cornelisse plaatsvond, was er eerst een toespraak van initiatiefnemer Egbert Barten. Hij vertelde over de totstandkoming van de stichting GDI, over Geoffrey Donaldson, over de plannen van de stichting, over de collectie en over de tentoonstelling.

Vervolgens overhandigde Egbert Barten het eerste exemplaar van het boek: Geoffrey Donaldson - Een leven voor de film aan Dr. Kathinka Dittrich- van Weringh, vriendin en collega van Donaldson en in de jaren 80 van de vorige eeuw was zij directeur van het Goethe Instituut in Amsterdam.

Het boek over Donaldson is samengesteld door Egbert Barten. In het boek Geoffrey Donaldson - Een leven voor de film zijn allerlei artikelen opgenomen. Een deel met artikelen van Donaldson zelf, een deel met interviews met Donaldson en een deel met artikelen over Donaldson, meestal geschreven na zijn dood.
Het boek is prachtig vormgegeven en heeft ook diverse foto’s.
Het GDI heeft als doel met dit boek om de herinnering aan de wegbereider, de eerste filmhistoricus van Nederland, levend te houden.
Het boek is te koop in het pand van het GDI, Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Maar is ook te koop bij Bruna in Noord-Scharwoude.

Dr. Kathinka Dittrich nam blij het boek in ontvangst en gaf ook wat terug. Zij gaf een boek dat ze zelf geschreven had, maar tevens gaf ze 23 jaar aan correspondentie met Geoffrey Donaldson aan het GDI. Egbert Barten was zeer verheugd om dit te ontvangen. Het GDI wil graag zo veel mogelijk correspondentie van Donaldson ontvangen, om er later een boek over te schrijven. Donaldson was een fervent brievenschrijver en schreef veel met iedereen.

Vervolgens hield burgemeester Cornelisse nog een toespraak. Hij was blij met dit initiatief. Hij prees de familie Barten voor hun betrokkenheid bij Langedijk, al hoewel iedereen dit op een verschillende manier vormgeeft. Hij wenste het bestuur van het GDI veel succes toe met hun werk.

Tentoonstelling: Een ontketende passie
Daarna liepen zo’n 100 genodigden naar het pand van het GDI en volgde de onthulling van het bord en kon iedereen de tentoonstelling: Een ontketende passie bewonderen. Deze tentoonstelling laat iets zien van de collectie van het GDI. Bijzonder is het gouden kalf, dat Geoffrey Donaldson ontvangen heeft voor zijn onderzoekswerk naar de Nederlandse zwijgende films. Het gouden kalf is in bruikleen en is alleen nu te zien.
De tentoonstelling is tot 15 januari voor iedereen gratis te bezoeken op maandag- en woensdagmiddag van 14.00-17.00 uur.

Verdere plannen
In 2014 zal er tentoonstelling komen van schilderijen van Bert Haanstra. Voordat hij ging filmen heeft hij diverse schilderijen gemaakt.
In 2015 zal er een tentoonstelling komen over Star Wars, omdat dan ook een nieuw deel van deze filmreeks zal verschijnen.
Ook zal er in de toekomst een tentoonstelling komen over Tivoli, de bioscoop die er vroeger was aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude, op de grens met Oudkarspel.
Ook is het de bedoeling om een filmzaal te gaan maken op zolder, zodat er in de toekomst ook 35 mm speelfilms gedraaid kunnen worden, voor een klein publiek.

Bibliotheek van het GDI
In het pand van het GDI, is ook een uitgebreide bibliotheek. Iedereen is welkom om de bibliotheek te bekijken en in de diverse boeken en tijdschriften te lezen. Er wordt niets uitgeleend, maar iedereen is welkom om gezellig aan tafel te lezen.
Ook filmonderzoek is mogelijk in het GDI.

Vrijwilligers
Vrijwilligers worden nog gezocht, bijvoorbeeld voor het catalogiseren van de collectie, maar ook om bezoekers tijdens de openstelling te ontvangen. Heeft u belangstelling, loop gerust binnen of stuur een email naar ewjbarten39@gmail.com

Foto’s
Kijk voor meer foto’s in het fotoalbum op deze website.


       


Opening van het Geoffrey Donaldson Instituut door burgemeester Cornelisse Opening van het Geoffrey Donaldson Instituut door burgemeester Cornelisse
Toespraak Egbert Barten Toespraak Egbert Barten
Toespraak mevr. Kathinka Dittrich-van Weringh Toespraak mevr. Kathinka Dittrich-van Weringh
Overhandiging van de ordners met 23 jaar correspondentie met Geoffrey Donaldson Overhandiging van de ordners met 23 jaar correspondentie met Geoffrey Donaldson
Toespraak burgemeester Cornelisse Toespraak burgemeester Cornelisse
Eén van de vitrinekasten van de tentoonstelling: Een ontketende passie Eén van de vitrinekasten van de tentoonstelling: Een ontketende passie
Het gouden kalf van Geoffrey Donaldson Het gouden kalf van Geoffrey Donaldson
Het bekijken van de tentoonstelling Het bekijken van de tentoonstelling