Langedijk gaat voor regionale samenwerking sociale diensten

Langedijk wil gaan samenwerken met de acht regiogemeenten op het gebied van de sociale dienstverlening. Op deze manier wil de gemeente de dienstverlening aan haar inwoners op peil houden. Het voornemen is de acht sociale diensten per 1 januari 2015 samen te voegen tot één uitvoeringsorganisatie Sociale Dienst Regio Alkmaar (SRA). Ook het huidige WNK Bedrijven (uitvoerder van de wet sociale werkvoorziening) gaat van deze organisatie deel uit maken. Het college legt dit voorstel in januari voor aan de gemeenteraad.

Het college heeft in september een voorlopig besluit genomen over de samenwerking. Dat is voorgelegd aan onder meer de Cliëntenraad van Langedijk en voor zienswijze aan de gemeenteraad. In zijn raadsvergadering van 17 december 2013 heeft de raad deze geformuleerd. Het SRA krijgt met nadruk de opdracht om tegen nul meerkosten een lokaal intakeloket te organiseren en daarmee de integrale benadering met het sociaal domein te realiseren. Ook de Cliëntenraad van Langedijk heeft deze wensen geuit.

De acht deelnemende gemeenten zijn Alkmaar, Heerhugowaard, Graft-de Rijp, Schermer, Bergen NH, Heiloo, Castricum en Langedijk. De gemeente neemt deel onder voorwaarde dat alle acht gemeenten zich aansluiten bij het samenwerkingsverband. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 21 januari 2014 een definitief besluit over deelname van Langedijk.

De afgelopen twee jaar hebben de betrokken gemeenten de mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van werk en inkomen onderzocht. Ontwikkelingen als de drie decentralisaties, waaronder de nieuwe Participatiewet, maken een bundeling van krachten noodzakelijk.
Gemeente Langedijk doet mee aan regionale samenwerking sociale diensten Gemeente Langedijk doet mee aan regionale samenwerking sociale diensten