Week van Respect op J.D. van Arkelschool

Groep 7/8 stelt vragen aan wethouder Fintelman

Elk jaar heeft de J.D. Van Arkelschool in Broek op Langedijk een Week van Respect. Tijdens deze week worden er allerlei activiteiten gehouden rondom het thema Respect.

Op 14 november was wethouder Bert Fintelman van Onderwijs uitgenodigd om te praten over het thema respect.
Groep 7 en 8 van de Van Arkelschool mochten diverse vragen stellen.

Als inleiding vroeg directeur Helene de Vries of de wethouder zich wou voorstellen.
De wethouder introduceerde zich als Bert Fintelman en wou ook graag zo door de kinderen worden aangesproken. Hij is 62 jaar oud en 12 jaar woonachtig in Langedijk.

Eerst vertelden de kinderen over de dingen die ze deze week hebben gedaan. Zo hebben de kinderen briefjes met complimenten geschreven en de kinderen moesten raden wie de briefjes geschreven hadden.
Er was een speciale les over het thema respect. Er is een talentenhelpdesk georganiseerd, zo kunnen kinderen met een speciaal talent zich inzetten voor andere kinderen.

De vragenronde werd ingeleid met de eerste vraag. Wat betekent respect voor de wethouder?
Wethouder Fintelman vindt respect heel normaal in Langedijk. Doe gewoon en doe de dingen die je ook zou willen dat anderen tegen jou doen.

De kinderen hadden veel vragen voor de wethouder bedacht. Eén kind sprak de wethouder aan als Meneer Bert Fintelman.

Is de wethouder wel eens gepest? Ja, vroeger werd de wethouder gepest vanwege jeugdpuisten. Gelukkig werd een meisje verliefd op hem en toen stopte het pesten.

Hoort de wethouder wel eens over vooroordelen over hemzelf? Ja, via-via hoor je wel eens over vooroordelen. Zo vinden mensen hebben erg zeker in zijn werk. Maar vertelde Bert Fintelman, ik voel mij ook wel eens onzeker. Bijvoorbeeld hier op school, want welke vragen krijg je, het is een spannende situatie om geïnterviewd te worden door zoveel kinderen.

Wat is het leukste compliment dat de wethouder heeft gekregen?
De kleinzoon van wethouder Fintelman van 2 jaar oud, zei: Ik vind je een lieve opa!

Was vroeger het onderwijs ook leuk?
Bert Fintelman beantwoordde deze vraag met ja en nee. Ja hij vond het onderwijs wel leuk, maar hij zat ook een keer in een klas die niet leuk was. Hij was nieuwsgierig en leergierig vroeger.

Was u wel eens bij een incident waarbij iemand gediscrimineerd werd?
Ja, Bert Fintelman is directeur geweest van een school. Een leerling werd medegedeeld dat men niet verder kon met deze leerling. Toen heeft de leerling de geschillencommissie gevraagd om een oordeel. Bert Fintelman moest toen uitleggen waarom deze leerling niet gediscrimineerd werd. Dus soms kom je indringende confrontaties tegen.

Is de Week van Respect handig?
ja, de week en dag van respect is belangrijk. Op 13 november was het de Dag van Respect en op de scheurkalender stond: Respect moet niet in de plaats van liefde komen.

Wat vindt de wethouder van de Zwarte Pieten Discussie?
Bert Fintelman vind het Sinterklaasfeest leuk en wil dit graag behouden. Sinterklaas hoort erbij en de Pieten ook. Maar de kleur van Zwarte Piet is eigenlijk nooit zo opgevallen. Van de wethouder mogen de Pieten best een vlekje hebben.

Heeft er iemand wel eens geprotesteerd tegen de gemeente?
Ja, er is een klachtencommissie bij de gemeente, die onafhankelijk de zaak bekijkt. Eigenlijk zijn er wel dagelijks klachten. Protest gebeurt ook wel eens met spandoeken. Nu is subsidiebeleid actueel. De kleuteropvang kwam met spandoeken tegen de bezuinigingen protesteren.

Voor wie heeft de wethouder geen respect?
Wethouder Fintelman kent niemand waar hij geen respect voor heeft. Het zit niet in de persoon, maar in het gedrag of handelingen van een persoon. Uitspraken kunnen niet respectvol zijn.

Aan het einde van het uur werd het schoollied van de J.D. van Arkelschool gezongen ter afsluiting. In het schoollied staat het thema van respect ook centraal.




Wethouder Bert Fintelman krijgt vragen over respect op de J.D. van Arkelschool Wethouder Bert Fintelman krijgt vragen over respect op de J.D. van Arkelschool
Leerlingen van groep 7 en 8 mochten vragen stellen Leerlingen van groep 7 en 8 mochten vragen stellen