Sam Middleton in Noord-Scharwoude

Expositie bij Galerie Ronald Kraayeveld

 

Sam Middleton (New York City, 1927) exposeert vanaf zaterdag 14 februari bij Galerie Ronald Kraayeveld. Er wordt werk aangeboden uit verschillende periodes van zijn lange kunstenaarsleven. Zo zijn er materieschilderijen en litho’s uit de jaren zestig en collages uit latere jaren. Topstuk is de collage Trubute to the Duke uit 1971 dat in 2003 voor het eerst (en laatst) te zien was in een grote overzichtstentoonstelling van Middletons werk in het Cobra Museum in Amstelveen.

 

Sam Middleton woonde en werkte in Mexico, Japan, Spanje en Zweden om zich uiteindelijk, in 1961, in Nederland te vestigen. Vanuit Amsterdam kwam hij via de Schermerpolder in Schagen terecht, gefascineerd door het licht en de luchten van het Noord-Hollandse polderlandschap. Het was Willem Sandberg, de legendarische directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, die hem daarop had gewezen. 

 

Belangrijke inspiratiebron voor Sam Middelton is verder muziek, zowel jazz als klassiek. Wie met hem over jazz praat, wordt onthaald op Sams herinneringen aan zijn ontmoetingen met jazztoppers als Duke Ellington en Ella Fitzgerald. Ook Afro-Amerikaanse cultuurinvloeden zijn soms zichtbaar; reden waarom hij ook wel eens de eerste moderne Afro-Amerikaanse kunstenaar van de Lage Landen is genoemd.

 

’Master of the collage’ Middleton verwerkt in zijn collages, soms met een transparant geschilderde achtergrond, foto’s, partituren, uit tijdschriften geknipte pagina’s en andere grafische elementen.

 

Middeltons werk wordt museaal en particulier verzameld. In Nederland hebben het Stedelijk Museum Amsterdam en museum Van Bommel van Dam in Venlo werk van hem in de collectie.

 

De expositie loop tot en met zaterdag 28 maart.

 

Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd in het vroegere ABN-AMRO-bankgebouw aan de Dorpsstraat 625, 1723 HC Noord-Scharwoude. De galerie is elke donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13 tot 18 uur. Afspraken voor andere dagen en uren: bel (0653) 73 64 19.

 

 

 

Tribute to Duke Ellington van Sam Middleton Tribute to Duke Ellington van Sam Middleton
Sam Middleton Sam Middleton