Een Pluim voor inwoners die anderen helpen en zichzelf goed weten te redden

Zo goed mogelijk voor jezelf zorgen en anderen helpen waar dat kan. Dat vinden de meeste mensen in en rondom Alkmaar vanzelfsprekend. Zo blijkt uit een onderzoek van Motivaction. Omdat de gemeente het toch ook bijzonder vindt dat inwoners elkaar helpen, is er de pluim. Vanaf februari delen de gemeente Heerhugowaard en Langedijk iedere maand een pluim uit aan een inwoner die iets voor een ander betekent of die juist heel goed voor zichzelf zorgt. 
  
Uit het onderzoek (2013) blijkt dat 95% van de inwoners zoveel mogelijk dingen zelf wil doen, ook als ze ziek worden. 97% van de mensen geeft aan dat ze graag een helpende hand toesteken als hun partner, kind of ouders hulp nodig hebben. Als het gaat om vrienden, buren of familieleden die minder dichtbij staan, is het percentage minder hoog. In dat geval zegt 47% van de inwoners dat zij dan zullen helpen. 

 

De maandelijkse Pluim

De gemeenten Heerhugowaard en Langedijk waarderen het enorm dat de inwoners hun eigen verantwoordelijkheid serieus nemen en dat ze ook graag een ander helpen. Vandaar dat zij in februari starten met een speciale actie, de maandelijkse Pluim!

 

De pluim is bedoeld voor inwoners die een ander helpen, maar ook voor inwoners die zichzelf opvallend goed redden ondanks beperking of een andere moeilijke situatie. Elke maand zetten beide gemeenten een andere inwoner in het zonnetje door extra aandacht te geven aan zijn of haar verhaal.

 

Iemand aandragen voor de Pluim

Wie er voor een Pluim in aanmerking komt bepalen de inwoners. Inwoners kunnen zelf iemand aandragen. Het gaat om vanzelfsprekende dingen. De vuilcontainer aan de weg zetten voor de minder valide buurman, op de koffie bij een eenzame tante of de mantelzorg voor een dierbare. Iemand aandragen kan op het gemeentehuis of online op www.datisheelnormaal.nl. Op deze  website zijn ook alle andere nominaties te bekijken.

 

logo gemeente langedijk logo gemeente langedijk