De toekomst van de bibliotheek Langedijk

In 2014 besloot de gemeenteraad om de subsidie van verenigingen en instellingen, waaronder de bibliotheek, te korten met 40%.

De afgelopen maanden is er veel en constructief overlegd tussen bibliotheek en gemeente over de mogelijke gevolgen van deze bezuiniging. Deze gesprekken zijn op dit moment nog steeds niet afgerond maar duidelijk is dat de bezuinigingen ingrijpende gevolgen voor de bibliotheek en haar leden zal hebben.

Met ingang van 1 januari van dit jaar is de huur van de eerste verdieping van de bibliotheek in De Binding opgezegd. Hoewel de huur door het invoeren van een maatschappelijke huurprijs daalt is het financieel onmogelijk om beide verdiepingen te blijven huren.                                                                   Op welk moment  de jeugdafdeling naar de begane grond zal verhuizen is op dit moment nog niet te zeggen. In overleg met de gemeente is afgesproken dat de bibliotheek op de eerste verdieping kan blijven tot er duidelijkheid is over welke huurders er in het gebouw bij zullen komen.

De bibliotheek zal moeten reorganiseren.
In 2014 is één vrijgekomen arbeidsplaats niet ingevuld en dit jaar zullen twee medewerkers die met pensioen gaan niet worden vervangen en zal er één medewerker moeten worden ontslagen. Dit betekent dat we met 6 i.p.v. 10 medewerkers zullen zijn.

Wij streven er nadrukkelijk naar om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten en ook onze ruime openingstijden te houden. Duidelijk is dat, als we dit waar willen maken, we een beroep zullen moeten doen op nog meer inzet van vrijwilligers. Zie voor meer informatie hierover de website van de bibliotheek (www.bibliotheeklangedijk.nl).
Het vaste personeel kan zich dan richten op zaken die voor Langedijk ook belangrijk zijn: de leesbevordering, de ondersteuning van alle educatieve instellingen, anderstaligen helpen onze taal beter te beheersen en het zelfredzamer maken van mensen die moeite hebben met bv de digitale middelen van tegenwoordig.

Wij willen vooral doorgaan met de mooie en belangrijke dingen die wij al doen voor de inwoners van Langedijk en hebben de ambitie die werkzaamheden zelfs uit te breiden.
Dat kan alleen met uw hulp, inzet en begrip!

 

 

 

bindingbieb1 bindingbieb1