Langedijk Meest inspirerende Global Goals-gemeente 2016

Hoe draag je als gemeente op een inspirerende manier bij  aan de Global Goals van de Verenigde Naties? Langedijk weet met diverse originele activiteiten bewoners, lokale politiek en bedrijfsleven te betrekken bij de Global Goals. Dat leverde Langedijk op 22 januari de titel ‘meest inspirerende Global Goals gemeente 2016’ op. De gemeenten Utrecht en Hoorn eindigden als tweede en derde.

Voorgaande jaren reikte Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) traditiegetrouw de prijs voor de Meest Inspirerende Millenniumgemeente uit. Voor de periode 2016 - 2030 stelden de Verenigde Naties nieuwe mondiale doelen. Daarom voert VNG International een campagne onder een nieuwe naam: de Global Goals gemeente campagne. Wereldwijd werken landen aan de Global Goals for Sustainable Development, de 17 VN-doelen die de wereld in 2030 een stuk beter, duurzamer en leefbaarder moeten maken. In Nederland gaan ruim 150 gemeenten met de doelen aan de slag, waaronder Millennium Gemeente Langedijk.

Oordeel van de jury

Die viel dit jaar wederom in de prijzen. Nadat in 2011 Langedijk al was uitgeroepen tot ‘Meest inspirerende millennium gemeente’, werd ze dit maal uitgeroepen tot ‘meest inspirerende global goals gemeente 2016’. De jury (de Rijswijkse wethouder Marloes Borsboom, Roelie Lenten van VNG en Martha Klein namens Fairbusiness) kozen voor Langedijk omdat deze gemeente een groot aantal mensen op een originele manier bij de doelen weet te betrekken:

Het theaterspektakel De Sluis! laat zien hoe de millenniumdoelen op een creatieve en culturele manier onder de aandacht van inwoners gebracht kan worden.

Via activiteiten als Repair Cafés, een eerlijk winkelen app en een bosbouwproject in het dorpje Gorgora in Ethiopië wordt actief bijgedragen aan realisatie van de de millenniumdoelen.

Ook was er bewondering voor het recent verschenen digitale  magazine. Dat laat zien wat afgelopen jaren is bereikt en wat de plannen zijn voor de toekomst.

Blije gezichten in Langedijk

Klaas Zwart, voorzitter Millennium Gemeente Langedijk, beschouwt de prijs als ‘een waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers in het Millenniumcomité’. Burgemeester Hans Cornelisse memoreerde ‘de combinatie van gedrevenheid van inwoners die een betere wereld willen, daar zelf aan bijdragen en daarmee anderen tot voorbeeld zijn. Langedijk is nu drie keer in de top 3 gekomen, waarvan twee keer als eerste. Dat is met recht een geweldige prestatie!’

 

Fotobijschrift:

De Rijswijkse wethouder Marloes Borsboom overhandigt de vertegenwoordigers van Millennium Gemeente Langedijk de oorkonde voor de ‘Meest inspirerende Global Goal-gemeente 2016’. (foto: VNG).

Van links naar rechts:

Peter Knip,                           directeur VNG-International

Willem Poortvliet            Millenniumgemeente Langedijk

Klaas Zwart,                        voorzitter Millenniumgemeente Langedijk

Mandy tromp                     Millenniumgemeente Langedijk

Marloes Bosboom,          wethouder Rijswijk en Jury voorzitter

Harry van Steden              Millenniumgemeente Langedijk

 

Schermafbeelding 2016-01-27 om 15.05.56 Schermafbeelding 2016-01-27 om 15.05.56