Prachtig Lief Langedijk Concert en uitreiking 1e Martin Neesen Prijs voor Voedselhulp Langedijk

Record opbrengst voor het goede doel: Musicians without borders

Wat was het een speciale avond! Het 5e Lief Langedijk Concert op 2 april in de Allemanskerk.

Deze keer met zangeres Helen Botman, pianist/accordeonist Rob Stoop en met het Red Limo String Quartet. Marieke Neesen had Helen de vrije hand gegeven qua invulling van het concert en Helen’s grootste wens was om een keer met een strijkkwartet op te treden. 

Maar niet zo maar een strijkkwartet, nee zo kan je het Red Limo String Quartet niet noemen. Met passie, vakkundigheid worden de mooiste popsongs vertolkt. De viool is niet een viool maar kan elk ander instrument vertolken. De cello werd als drumstel gebruikt en het was werkelijk ontroerend, grappig en nog veel meer.

 

Helen had een prachtig concert samengesteld. Met bestaande nummers van haar en van La Luna, met pianosuites van Rob zelf, met eigen nummers van het Red Limo String Quartet, maar ook waren er speciale arrangementen gemaakt. Helen zong nieuwe nummers die hopenlijk dit jaar nog op cd gaan verschijnen: ’Today’, ’Drunk’ en ook was er een speciale versie van ’People’. ’People’ is afgelopen december verschenen en de gehele opbrengst van deze single wordt geschonken aan het goede doel: ’Musicians without borders’.

 

Marieke heeft dit goede doel ook als goede doel van deze avond gekozen. Bezoekers mogen altijd gratis naar het Lief Langedijk Concert komen, maar er wordt een vrijwillige financiele bijdrage gevraagd aan de bezoekers. Lief Langedijk verdubbelt het opgehaalde bedrag.

 

Verloop van de avond

De avond begon met de videoclip van ’People’. Vervolgens kwam gastpresentator Ron Wolters die het publiek vroeg om een wens op een papiertje te zetten en er dan een vliegtuigje met te vouwen. En dan iedereen tegelijk een vliegtuigje door de kerk naar elkaar toe gooien. Vervolgens werden er een paar wensen voorgelezen: Liefde voor elkaar, meer begrip voor elkaar, meer verdraagzaamheid en nog meer.

Daarna kwam Laura Hassler van Musicians without Borders. Na een video over de organisatie, vertelde zij over het werk van Musicians without Borders. Het geld dat op deze avond wordt ingezameld gaat naar een project dat MwB aan het opzetten is voor vluchtelingen in Nederland.

Daarna volgde het eerste deel van het concert dat eindigde met het nummer ’Fragile’ van Sting. Speciaal gevraagd door Marieke, omdat dit een lievelingsnummer was van haar man Martin Neesen.

Dit als introductie op de uitreiking van de eerste Martin Neesen Prijs.

 

Martin Neesen Prijs 2016

Marieke heeft vorig jaar de Martin Neesen Prijs in het leven geroepen, na overlijden van haar man en vervolgens deze prijs ondergebracht bij Stichting Lief Langedijk.

De Martin Neesen Prijs is voor een Langedijker of Langedijker organisatie, waarbij betrokkenheid, samenbinden en dromen voor een betere toekomst centraal moet staan. Kernbegrippen die ook bij Martin Neesen zichtbaar waren. Martin Neesen was van beroep vakbondsbestuurder maar heeft zich altijd als vrijwilliger ook ingezet voor diverse Langedijker organisaties.

Het bestuur van St. Lief Langedijk heeft vanaf 1 september 2015 een nominatieformulier op de website gezet en vervolgens zijn er 12 nominaties binnengekomen. Vervolgens heeft het bestuur kernwoorden opgesteld en per kernwoord punten gegeven aan de 12 genomineerden. En daar is een top 4 uit ontstaan. Vervolgens heeft het bestuur met alle vier de organisaties een gesprek gehad. En daarna is de winnaar bepaald.

Genomineerd waren de volgende Langedijker organisaties: St. Hart voor Oudkarspel, Millenniumgemeente Langedijk, St. Veldzorg Oosterdel en St. Er is Geloof, Hoop en Liefde – Voedselhulp Langedijk.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden er video’s vertoond van het werk van deze organisaties. Ook werd een video getoond van de totstandkoming van de Martin Neesen Bokaal, die ontworpen en uitgevoerd is door Marije Wolfswinkel van Lichtraamwerk uit Noord-Scharwoude.

De bokaal is een glazen vlam  en daarin is het profiel van Martin Neesen gezandstraald. Een prachtig kunstwerk dus voor de winnaar. Naast de bokaal kreeg de winnaar ook een cheque van 5000 euro uitgereikt.

Het bestuur van St. Er is Geloof, Hoop en Liefde - Voedselhulp Langedijk was zeer enthousiast over het winnen van de Martin Neesen Prijs 2016. Voedselhulp Langedijk probeert mensen hoop te geven en de vlam van de bokaal is ook een symbool van hoop en krijgt een mooie plek in het licht, in het pand van Voedselhulp Langedijk in Broek op Langedijk, werd gezegd door het bestuur. Ook de symbolische cheque krijgt een ereplek.

De bokaal is geen wisselbokaal. Volgend jaar wordt er een nieuwe gemaakt door Marije Wolfswinkel. Vanaf 1 september 2016 volgt de nieuwe nominatieronde en kunnen Langedijkers of Langedijker organisaties weer genomineerd worden, dan voor de Martin Neesen Prijs 2017.

 

Na de pauze volgde het tweede deel van het concert. Eindigend met het nummer ’People’ dat voor het eerst live werd uitgevoerd door Helen. 14 leden van het Langedijker Koor waren als flashmobkoor gaan zitten in het publiek. Zij stonden tijdens ’People’ op en gingen het refrein meezingen. Uiteindelijk ging iedereen meezingen. En zo eindigde het concert.

Een prachtige, feel-good avond. Vol met positiviteit! Alle bezoekers kregen een goody-bag mee, met 4 cd’s en 2 Langedijker Streekproducten!

 

Een avond om niet meer te vergeten. Zeer bijzonder!

 

Foto’s
Foto’s van Eddy Hooiveld zijn te zien in het fotoboek op deze website. Er komt nog wel een aftermovie van Schoon videoproducties. Op youtube is het filmpje te zien van de vier genomineerden.

 

Recordbedrag voor Musicians Without Borders:

Na verdubbeling door Lief Langedijk is het totaalbedrag voor het goede doel: Musicians Without Borders gekomen op:

3336,20

 

Kijk voor meer informatie over deze organisatie op: www.musicianswithoutborders.org

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_2818 DSC_2818
DSC_2797 DSC_2797
DSC_2815 DSC_2815
DSC_2828 DSC_2828
DSC_2792 DSC_2792
DSC_2754 DSC_2754
DSC_2749 DSC_2749
DSC_2844 DSC_2844

Reacties
Reactie: (Peter Wouda)
5-4-2016, 00:07
Marieke, Mijn vrouw en ik hebben ontzettend genoten van deze avond. Hartelijk dank hiervoor en wellicht tot volgend jaar.