Mr. Horror opent filmzaal Donaldson Instituut (GDI)

Mr. Horror - filmliefhebber en filmproducent Jan Doense - opent zaterdag 21 mei de filmzaal van het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude. Het instituut bevordert onderzoek van filmproductie en -vertoning en heeft een omvangrijke collectiefilms. De spiksplinternieuwe filmzaal bevat projectoren voor 35-mm en 16-mm analoge projectie en een beamer voor vertoning van films vanaf blu-ray of DVD. De bioscoopsfeer is kompleet met de twaalf fraaie bioscoopfauteuils, het uitmuntende (surround)geluid en het voor het scherm openschuivende gordijn. 

De realisatie van de filmzaal is een belangrijke mijlpaal voor het GDI. Het is nu mogelijk voor kleine groepen films te vertonen uit de grote eigen collectie. Mr. Horror heeft onlangs zijn gehele filmcollectie van meer dan veertig 35mm hoofd- en korte films in bruikleen gegeven aan het Donaldson Instituut. 

Doense vertelt 21 mei over het ontstaan en de groei van zijn verzameling horrorfilms en over zijn avonturen als filmer, filmjournalist en oprichter en eerste programmeur van het festival eerst met de naam Weekend of Terror, daarna Amsterdams Fantastic Film Festival en nu Imagine Film Festival met aandacht voor onder meer fantasy, horror en science-fiction. Sinds enkele jaren is Doense organisator van de Halloween Horror Show en (co-)producent van (Neder)horrorfilms als De Poel en Cherry Tree. Na zijn verhaal zijn twee hoofdfilms en verschillende trailers en korte films uit de collectie Doense te zien. Oprichter van het GDI Egbert Barten: ‘Helaas is het vanwege auteursrecht niet toegestaan de titels te publiceren. Vanzelfsprekend informeer ik degenen die mij een e-mail sturen!‘

De opening van de GDI-filmzaal door Mr. Horror gebeurt zaterdagavond 21 mei. De speciale filmavond begint stipt 20.00 uur, de toegangsprijs voor deze exclusieve gebeurtenis is vijftien euro. De toegangsprijs is inclusief een drankje. Reserveren is alleen mogelijk via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl, aan de zaal zijn geen toegangskaarten te koop. In overleg zijn er bovenop de twaalf bioscoopfauteuils nog enkele geïmproviseerde (zit)plaatsen mogelijk.  

Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612 in Noord-Scharwoude. Het GDI is een particulier initiatief en bestaat zonder subsidie van de overheid.

Foto Collectie Jan Doense (Jan Doense in speelfilm ’Volle Maan’) Foto Collectie Jan Doense (Jan Doense in speelfilm ’Volle Maan’)