Taalklanten Bibliotheek krijgen les in historie van Langedijk tijdens vaartocht Het Behouden Huis

Langedijk en de Langedijkers leer je pas echt kennen in een boot vanaf het water. Met die gedachte organiseerden Piet van Kleef van Stichting Langedijker Verleden en Anne Oostenveld van Stichting Het Behouden Huis samen met de Bibliotheek op 20 juli jl. een vaartoer voor anderstaligen.

Deze komen iedere woensdag- of vrijdagochtend bijeen in het Taal café van de bibliotheek om hun kennis van de Nederlandse taal en samenleving bij te spijkeren. De belangstelling was groot. Ca 30 volwassenen en kinderen kwamen zich melden op de fraaie locatie van Het Behouden Huis aan de Achterburggracht in Oudkarspel. De meesten hadden nog niet eerder in een boot gezeten. Ook het aantal zwemmers was op twee vingers te tellen. Een mooie uitdaging voor de organisatie om de nieuwkomers eerst begrippen bij te brengen als zwemvest, loopplank, loopbrug, draaibrug, bukken en handen binnenboord.

Al varende door de Achterburggracht, over het meer en langs de eilandjes van ‘t Waardje werd het voor de passagiers zichtbaar duidelijk wat dijken, polders en sluizen zijn. Wat baggeren is en dat Langedijk met bagger gebouwd is.

Foto’s uit het archief van Langedijker Verleden vulden de beelden aan: de wc’tjes boven het water, het kloeten, kool, piepers en de veiling. Na afloop was er koffie en tijd voor vragen als: Hoe komt de Voorburggracht aan zijn naam en waarom heeft de kerk in Oudkarspel geen toren. Nieuwkomers en organisatie waren unaniem: een heel geslaagde vaartoer. 

IMG_6753 (Medium) IMG_6753 (Medium)