Oud-Langedijker Piet Gutter exposeert bij Galerie Kraayeveld

Al decennia geleden vertrokken uit Langedijk, maar kunstschilder Piet Gutter wil en kan zijn vroegere dorp maar niet vergeten. Veelvuldig komen beelden van het vroegere Noord- en Zuid-Scharwoude terug in zijn realistische schilderijen. Voor de eerste keer sinds zijn vertrek exposeert Piet Gutter (1944) nu bij Galerie Ronald Kraayeveld in Noord-Scharwoude.

 

Piet Gutter schildert stillevens met oude, kleurrijke voorwerpen die hij tegenkomt op verzamelbeurzen en rommelmarkten. De keuze van zijn objecten zijn gevarieerd: van oude bewaarbussen, blikken speelgoed, oude, liefst vergeelde strips (Bulletje en Bonestaak, Tom Poes) tot ansichtkaarten en boeken.

 

Gutter staat stevig in de oer-Hollandse traditie van de realistische schilderkunst. Maar hij voegt er nog wat belangrijks aan toe: het tromp l’oeil-effect, ofwel bedrieglijk realisme. Kijk je naar een schilderij van bijv. Zuid-Scharwoude, dan lijkt het alsof hij met rode punaises een oude ansichtkaart op het doek heeft geplakt. Mis dus: zowel punaises als kaart zijn geschilderd met een een ongelofelijke precisie.

 

Het werk van Piet Gutter is vanaf zaterdag 24 september te zien bij Galerie Kraayeveld. Ook op zondag 25 september is de galerie geopend vanwege het door Marieke Neesen en Afra Beemsterboer bedachte evenement Verhalen Halen. Tussen 13 en 16 uur uur vertelt Kraayeveld dan over de door hem geschreven boeken. Dan is er tevens een optreden van het jazz-sextet Jazz Indeed van de Alkmaarse saxofonist/fluitist Dirk Verhoef.

 

Galerie Ronald Kraayeveld is gevestigd aan de Dorpsstraat 625 in Noord-Scharwoude, in het vroegere kantoor van ABN AMRO. De galerie is geopend van donderdag t/m zaterdag van 13 tot 18 uur en op afspraak. Zie ook www.galeriekraayeveld.nl

 

Noord Scharwoude Noord Scharwoude