Allemansverhalen - Piggelzee

 

Ook dit seizoen worden er een drietal Allemansverhalen gebracht in de Allemanskerk, Dorpsstraat 878 te Oudkarspel. Als eerste zondag 30 oktober om 16.30 uur:

 

‘Piggelzee’

 

Een modern sprookje voor volwassenen. Of is het echt?!

Wim van Bokhorst vertelt het verhaal ‘Piggelzee’. Een eigentijdse bewerking van ‘De visser en zijn vrouw’. In dit verhaal worstelt een bakker aan zee met mensen, centen en wensen. Ellen Verburgt begeleidt en speelt op de piano.

In het oorspronkelijke sprookje van Grimm, gaat het vooral om hebzucht en de gevolgen daarvan. Dat is ook het motief in de bewerking die door een landelijke koffiebrander onder de naam ‘Piggelmee’ bekend is geworden.

In deze bewerking, “Piggelzee”, van Ellen en Wim gaat ’t om de zuigkracht van het vanzelfsprekende. Willen wat iedereen wil. Doen wat iedereen doet. En denken kost even te veel tijd.

Ook in deze versie speelt geld de hoofdrol. Goud kun je niet eten en toch kan de bakker zonder geld zijn broden niet bakken. In een speels verhaal wordt duidelijk hoe geld werkt, wat het doet met mensen en hun omgeving en hoe de bakker en zijn vrouw uiteindelijk hun weg daarin vinden. Of niet?

In de vertelling zijn liederen en instrumentale muziek verweven. Ellen en Wim hebben gekozen voor twee liederen uit de Dreigroschenoper en pianomuziek van Julius Röntgen.

 

allemansverhalen allemansverhalen