Films in het GDI (Geoffrey Donaldson Instituut)

In de kleine filmzaal van het Geoffrey Donaldson Instituut worden vanaf 22 februari tot en met juni weer een aantal bijzonder films op analoge wijze getoond. 

 

In de prachtig verbouwde en technisch geavanceerde filmzaal zijn er per voorstelling MAAR 12 STOELEN (!!!) beschikbaar. Dus als U belangstelling heeft voor een voorstelling reserveer dan direct kaartjes via egbertbarten@donaldsoninstituut.nl. Alle voorstellingen (met uitzondering van de gratis inloopvoorstellingen op 25/9) beginnen om 20.00 en kosten E 10,-. Locatie Dorpsstraat 612, Noord-Scharwoude.

Zoekplaatjes/copyright

Van sommige films, die wij gaan draaien, noemen we de titel, maar van de meesten niet. Dat heeft te maken met copyright. Als wij voor een voorstelling in een zaal met maar 12 stoelen vertoningsrechten moeten gaan regelen, is het eind zoek. Met deze soms wat cryptische omschrijvingen van films herleeft een filmhuistraditie uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, toen je bijvoorbeeld van verhuurkantoor Gofilex wel een 16-mm kopie van ONCE UPON A TIME IN THE WEST kon huren, maar, als je hem voor publiek wilde vertonen, mocht je er alleen publiciteit voor maken met een tekst als ‘Een spaghetti-western met Henry Fonda’.

Als U twijfels of vragen heeft over een film heeft, mail dan ook met het bovenstaand e-mailadres. Titels worden per mail wel vrijgegeven. 

 

Wo 22/2

CHARLES BRONSON EN VROUW JILL IRELAND

Deze recente aanwinst, is een bijzondere Western uit 1975, waarin Charles Bronson zijn eigen spijkerharde imago ter discussie stelt en zijn vrouw Jill Ireland ook de gelegenheid krijgt te schitteren.

Aankoop 2016. Originele versie zonder ondertitels.

 

Vr 3/3 DEBBIE REYNOLDS AND CARRIE FISHER FOREVER I

In deze MGM-musical uit 1956 waarin naast Debbie Reynolds ook Carrie’s vader Eddie Fisher te zien is draait het allemaal rond een vondeling die voor veel misverstanden zorgt.
Originele versie zonder ondertitels. Schenking 2016.
In het voorprogramma een MGM-cartoon van Tex Avery (1947).

 

Wo 15/3 DEBBIE AND CARRIE FOREVER II

Meesterwerk van Woody Allen uit 1986 met een keur aan prachtige vrouwenrollen. Carrie Fisher schittert in een wat kleinere rol naast Mia Farrow, Dianne Wiest en de onovertrefbare Barbara Hershey. Woody Allen zelf schittert zelf als hypochondrische TV-maker. Originele versie zonder ondertitels.

In het voorprogramma voorfilms van de delen IV-VI van Star Wars met Carrie in haar meest herinnerde rol als Prinses Leia. 

 

Vr 24-4 HAANSTRA MEETS TATI 

Rimko Haanstra leerde Jacques Tati kennen via zijn vader Bert, die samen met hem de film TRAFIC (1971) maakte.

Toen Rimko zelf geschoold cineast was raakte Tati gecharmeerd van zijn (korte) films en zorgde hij ervoor dat ze in Frankrijk vertoond werden in het voorprogramma van zijn eigen films. Vanavond draaien we een lange film van Tati uit de collectie van het GDI (beroemde zwart-witfilm uit 1947, deels handingekleurd begin jaren zestig) en wat korte films van Rimko, die het programma ook komt inleiden. 

 

Vr 31/3

FANTASTIC INDONESIA

HELLRAIDERS (D Gope T Samtani, Indonesie, 1985) 122’, Engels gesproken/Nederlandse ondertitels. (collectie Is Hoogland)
Obscure oorlogsfilm geproduceerd door Rapi Film, met onder andere Barry Prima. Guerillas vechten tegen de Nederlandse bezetting na de 2de Wereldoorlog. Ruige oorlogsfilm waarin de andere kant van de politionele akties wordt belicht, gemaakt in de stijl van Samuel Fuller.

Met een inleiding door Is Hoogland. (onder voorbehoud)

 

Vr 14/4

GOEDE VRIJDAG: PASSIESPEL IN MONTREAL

Op Goede Vrijdag vertonen wij een bijzondere paasfilm uit Canada, geregisseerd door Denys Arcand (1990). Een groepje theateracteurs voert in Montreal een nieuwe versie van een passiespel op, waarna de katholieke kerk die aanvankelijk de opdracht voor het spel gaf in het geweer komt. De acteur die Jezus speelt krijg steeds meer messianistische neigingen.
Ingeleid door dominee (en GDI-secretaris) Rob Basten. 

 

Wo 26/4

TIVOLI – I LOV IT

Tot 1986 had de Langedijk op de hoek van de Spoorstraat en de Dorpsstraat nog net in Noord- Scharwoude haar eigen bioscoop. Vele generaties Langedijkers pikten er een bioscoopje en haalden na afloop nog een patatje bij Klaas de Graaff die naast de bios zijn eerste houten frietkot had. Op 26 april laten wij oude tijden herleven met een aantal (korte) films die rond 2000 in het theater teruggevonden zijn: reclamefilms, trailers, Fox Movietone Nieuws uit 1964 en korte paardendocumentaires die eigenaar Sintenie in de jaren zeventig graag aan het publiek liet zien.
Ingeleid en van commentaar voorzien door Tivoli-aficionado Egbert Barten. 

 

Vr 5/5

BEVRIJDINGSDAG

Op bevrijdingsdag vertonen wij een Nederlandse film over de Tweede Wereldoorlog, Martin Koolhovens indrukwekkende verfilming van Jan Terlouws boek over een tiener in het laatste oorlogsjaar.

 

Wo 17/5 NEDERLANDSE KLASSIEKEN IN ZWART-WIT I

Op woensdag 17 en vrijdag 26 mei twee klassieke maar weinig meer vertoonde Nederlandse zwart-wit films uit het begin van de jaren zestig. Deze woensdag een klein adolescentendrama in het katholieke Limburg, naar een verhaal van Hugo Claus (Regie Fons Rademakers, 1961)

Vr 26/5

NEDERLANDSE KLASSIEKEN IN ZWART-WIT II

Een sfeervolle misdaadfilm rond een net uit de gevangenis ontslagen juwelendief. Met o.a. Johan Kaart, Jan Blaaser en Rijk de Gooyer, bijrollen voor Willy Alberti en Anton Geesink (Regie John Korporaal, 1962).

 

Vr 16/6 IN HET NAJAAR: DE VERZAMELAAR

In het najaar hoopt het GDI haar nieuwe tentoonstelling te presenteren. Die expositie gaat gepaard met de verschijning van het derde boek van het Donaldson Instituut. Zowel boek als tentoonstelling gaan over de Nederlandse filmverzamelaars en hun rol bij het bewaren en beschikbaar stellen van cultureel erfgoed. Vanavond een voorproefje met een film die wij hebben mogen lenen van Fenno Werkman, een van de verzamelaars die voorkomt in het boek. Aangezien Werkman een van de grootste verzameling muziekfilms ter wereld heeft is ook de film die wij vanavond vertonen een muziekfilm. Maar anders dan dat het een film is met optredens en interviews met een nog steeds zeer populaire rockband kunnen wij helaas niet verklappen (Regie Phil Joannou, 1988).

 

 

DSC_7742 DSC_7742