Bezoek van Koning Willem Alexander aan Het Behouden Huis in Oudkarspel

Op 6 juni bracht Koning Willem Alexander een bezoek aan Het Behouden Huis in Oudkarspel. Hij werd hartelijk ontvangen door burgemeester Cornelisse en Anne Oostenveld van St. Hart van Oudkarspel. Aanleiding van het bezoek was de start van de Oranje Fonds Collecte, die vandaag begint.

Duizenden mensen gaan deze week de straat op voor een mooier en socialer Nederland. Zo’n 1200 verenigingen en stichtingen in heel het land doen van 6 t/m 10 juni mee aan de derde landelijke Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten kunnen zij hun eigen organisatie draaiende houden én steunen zij sociale projecten in hun provincie. Koning Willem-Alexander, beschermheer van het Oranje Fonds, bezocht vandaag op de eerste dag van de collecte een van de deelnemers: Stichting Hart van Oudkarspel. St. Hart van Oudkarspel is eigenaar van Het Behouden Huis waar allerlei activiteiten plaatsvinden. En deze activiteiten werden ook aan de Koning getoond.

Zo kreeg de Koning een rondleiding door het gebouw. Na een gesprek met het bestuur van St. Hart van Oudkarspel, sprak hij met kinderen van de knutselclub. De linedancers lieten hun dansen zien. Ook de kinderen van de kinderdisco hadden een dans en lied ingestudeerd. Vervolgens sprak de Koning met mensen van het repaircafe en met mensen van de klaverjasclub. Jelle de Jong van de klaverjassers had een gevatte opmerking. Hij zei in het spel klaverjas is de boer als troef hoger dan de koning. Natuurlijk volgde er gelach.

Als laatste bij de rondleiding sprak de koning met de mensen die voor het Oranjefonds collecteren namens Het Behouden Huis. Zij gaan vanavond en deze week op pad om te collecteren in Oudkarspel.

Het bezoek van de Koning werd afgesloten met een gezamenlijke groepsfoto!

 

Het Oranje Fonds
Voor verenigingen en stichtingen als Hart van Oudkarspel is het niet altijd makkelijk om de begrotingen rond te krijgen. Zij zijn afhankelijk van contributies of donaties. Het Oranje Fonds vindt dat zij ieder op hun eigen manier een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving. Of het nu gaat om een dorpshuis, Voedselbank of een sportclub: al deze organisaties brengen mensen samen, worden gerund door vrijwilligers en zorgen zo dat ons land mooier en socialer wordt. De Oranje Fonds Collecte is er om hen op een laagdrempelige manier steun te bieden.

Opbrengst
Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan hun doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra’s doen voor de doelgroep of voor de vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is.

Iedere euro goed besteed
Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen besteed aan sociale initiatieven. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo’n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

Kortom geef gul als de collectant voor de deur staat!

 

Foto’s van het bezoek:

Vele foto’s zijn te zien in het fotoboek op de website van Lief Langedijk
 

IMG_6274 IMG_6274
IMG_6279 IMG_6279
IMG_6300 IMG_6300
IMG_6315 IMG_6315
IMG_6334 IMG_6334
IMG_6389 IMG_6389
IMG_6423 IMG_6423
IMG_6436 IMG_6436