De Theateravond van het Lief Langedijk Festival

De theatertalenten van Langedijk

Zaterdagavond 30 september was er de theateravond van het Lief Langedijk Festival. Maar liefst vier Langedijker theatergroepen deden mee.

 

Grappige seniorenmomentjes

De groep Septimbre had de eer om de theateravond van het Lief Langedijk Festival te openen. De mannen bespraken de continue ontwikkeling in de medische wereld. Ouderen worden steeds ouder en voor elk seniorenmomentje wordt een oplossing bedacht. Bandjes met die de bloeddruk meten, stappentellen en ga zo maar door. De heren verzonnen er zelf ook een paar, een bandje die vertelde wanneer je moest sporten of een bandje die aangaf wanneer je moest liggen. De technische- en medische wereld zullen het wel warm krijgen van al die nieuwe ideeën. Het was hilarisch om de twee mannen rek- en strekoefeningen te zien doen. Het zal vast wel de bedoeling zijn geweest, maar in combinatie met een liedje leken de oefeningen eerder op een vermoeiende dans.

 

De liedjes waren erg vrolijk en natuurlijk grappig, zelfs voor de jongere generatie die net zo hard meelachte als de rest. De grappen van de mannen deden niet onder hun muzikaal talen, de liederen hadden een feel van oudere Nederlandse klassiekers. Maar dat weerhield de grappige senioren er niet van om er ook een rap in te gooien. De handgebaren die erbij hoorden, maakte het spel alleen maar grappiger. Bij het laatste liedje zong de hele zaal mee, nog nooit zo’n vrolijk liedje gehoord over bietjes, rabarber, spruitjes en prei.

 

Toegankelijke Shakespeare

Daarna was het tijd voor een klassieker, de Theatergroep speelden een verkorte versie van Wiliam Shakespeare’s Midzomernachtdroom. Als je dacht hier de zaken serieuzer werden dan had je dat goed mis. Deze versie is geschreven door ‘Bos theater Amsterdam’ en is een toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Vooral het laatste stuk met een zeer grappige versie van Thisbe en Pyrameus zorgde voor een gierend publiek. Het hoogtepunt was misschien wel de –jawel- pratende muur, die zelf helemaal opging in de romance van de twee geliefden.

 

Natuurlijk ging het verhaal niet over het parodie-stuk, maar over vier jonge mensen die volledig de weg kwijtraken –zowel mentaal als letterlijk- in een bos. Het bos wordt geregeerd door de elfenkoning die een echtelijke ruzie heeft met de koningin. Als wraak wil hij zijn echtgenote betoveren, zodat zij verliefd wordt op een lelijk beest. En laat dat nou net een betoverde ‘acteur’ zijn die in het bos het stuk van Thisbe en Pyrameus repeteerde. De koning komt tijdens het uitvoeren van zijn kwade grap, een meisje-Helena- tegen die vol drama zoekt naar haar geliefde. Deze geliefde –Demtrius- heeft alleen maar oog voor Hermia, die op haar beurt een relatie heeft met Lysander. Door een misverstand loopt alles in het honderd en is geen van de vrijers gelukkig tijdens hun zoektocht naar hun wederhelft.

 

In het verhaal over de jonge geliefdes vonden we de romantische schrijfstijl van Shakespeare terug, maar wel een beetje aangepast. Zo kon iedereen genieten van het spel zonder dat je daarvoor de opleiding Engelse Literatuur moest hebben gevolgd. Het is jammer dat dit toneelgezelschap maar eens in de twee jaar speelt, want het komt niet vaak voor dat een zaal compleet in een scheur ligt bij een stuk van Shakespeare.  Een leuke voorstelling om je –oudere- kinderen kennis te laten maken met de Engelse schrijver. Bij andere voorstellingen maakt deze toneelgroep gebruik van de buitenlucht, ze spelen namelijk bij zwembad De Bever.  Soms was dat voor de spelers een enorme opgave, vanwege de kou. De assistent-regisseuse zei: ‘’Tijdens de eerste productie was het weer erg slecht, daarom smeerden wij ons in met vaseline om warm te blijven.’’ Maar het weer gooit geen roet in het eten. ‘’Als we spelen dan vergeten we de kou’’, aldus de assistent-regisseuse. Het spel in de buitenlucht geeft het stuk vanzelfsprekend een extra dimensie. Benieuwd? De volgende productie is in 2019.

 

Humor a la De Jantjes

Na het stuk was het pauze, alweer konden de bezoekers lootjes kopen. Het thema van de avond en het goede doel was voedselhulp Langedijk, deze organisatie zorgt dat gezinnen onder de armoede grens evengoed nog kunnen eten. Met name de vraag naar eieren was groot.  Gelukkig kochten mensen weer enthousiast lootjes, zo krijgen hopelijk de mensen die voedselhulp Langedijk de eitjes die elk mens nodig heeft.

 

Evenals de avond ervoor was er weer een tal van heerlijke drankjes en hapjes. IJsjes, koffie, non-alcoholische drankjes en de hapjes werden door de gastheren en –vrouwen aangeboden.

 

Het halfuur was om en meteen begon de volgende voorstelling van theatergroep Metamorfose. In het stuk werd de verjaardag van de bejaarde Gerrit gevierd en die vond plaats in een chique restaurant. Helaas heeft zijn familie weinig ervaring met etiquette en een omgeving als deze. Dit zorgt voor hilarische taferelen. De familie praat met een dik  -lijkend op- Jordanees accent en past zo in de musical De Jantjes, hoewel de zoon van de oude Gerrit ook makkelijk een rol in de BNN serie Penoza kan spelen. Het dikke accent van de spelers maakt het stuk helemaal af en zorgt voor de geweldigste grappen.

 

Spectaculaire musical

De musicalgroep Enthousiable speelde de musical Pippin. Ook gaf  de groep een voorproefje op de nieuwe –Jackyll en Hyde- musical die in maart 2018 op de planken staat.  Pippin is spectaculair, niet zo verassend aangezien het verhaal gedeeltelijk in een circus afspeelt. Er was niets amateuristisch aan de amateurgroep, dat blijkt ook uit de nominatie van de hoofdrolspeler. De acteur voor-Wessel- Pippin staat op de shortlist van beste mannelijke hoofdrol. En zingen dat kan hij, het hele team trouwens.

 

Het lied Morgenrood was enorm sterk en -toen het ensemble meezong- bijna episch. De groep speelde een versnelde versie van Pippin , maar daarna kwam het voorproefje van Jeckyll en Hyde. De musicalgroep heeft het stuk nog maar drie keer geoefend, dus het is heel knap om daar dan toch te staan. Wat de groep liet zien was zeer professioneel, dus de verwachting van de complete productie is groot. Enthousiable legt de lat hoog voor de acteurs, elk lid moet opnieuw auditie doen voor een rol. Individueel of in duo’s. ‘’We kijken goed of de acteurs en actrices bij de rol en elkaar passen’’, zegt Anita, lid van Enthousiable. Ben je al helemaal warm gemaakr voor de nieuwe productie? De kaarten van Jeckyll en Hyde zijn nu te koop op de website van Enhtousiable.

 

Het was weer een succesvolle dag en avond, bijna alle kaarten waren uitverkocht. De theateravond en de musical liet zien dat je niet naar Carré hoeft voor goede en leuke acts. Langedijk zit er vol mee.

 

Verslaggever: Nicky van Buël

 

DSC_5403 DSC_5403
DSC_5406 DSC_5406
DSC_5474 DSC_5474
DSC_5558 DSC_5558
DSC_5578 DSC_5578
DSC_5590 DSC_5590
DSC_5607 DSC_5607
DSC_5673 DSC_5673