Roman 'Buitenspel gezet' van Kyra Rutgers

Ze volgt haar man blindelings, maar heeft hij wel oog voor haar?

ZOVEELSTE VERHUIZING VOOR VOETBALMANAGER JAY BERGKAMP EN ZIJN OLIVIA
Olivia: ’Mijn man bepaalt mijn hele leven’

Een vakantie op Cyprus is hartstikke leuk, maar het is wel even wat anders als je halsoverkop alles wat je kent moet achterlaten omdat je man er een baan heeft aangenomen. Voor Olivia is het de realiteit. Ze kan niet anders dan hem volgen, overal waar hij gaat. “Nederland is buitenspel gezet bij het komende WK, maar het kan echt nog veel erger. Als vrouw van een man in de voetballerij kom je in feite nooit aan de bal.”
 
Hoe waar dat is, ontdekte Olivia al snel na haar aankomst op Cyprus. Vooral omdat ze bevriend raakte met voetbalvrouwen Elena, Claire en Viktoria. “Het duurde niet lang voor wij elkaar ontmoetten”, vertelt ze nu. “Voetballers, coaches en managers hebben zulke drukke schema’s dat ze nauwelijks aan hun vrouw toekomen. Logisch dat wij elkaar opzoeken dus.” Wel schrok Olivia ervan hoe eenzaam deze vrouwen zijn in hun huwelijken. “Het lijkt op Instagram wel alsof ze genieten van de glitter en glamour, en natuurlijk is dat voor een deel waar. Maar wat heb je aan rijkdom als de liefde ontbreekt?”

Sanne Elia, vrouw van Eljero Elia, begrijpt precies wat Olivia meemaakt. “Ik herken veel dingen waar ik zelf ook mee te maken heb gehad. Veel mensen snappen het niet, maar je leeft in de voetbalwereld toch een ander leven dan de buurvrouw met een kantoorbaan. Het is nooit saai en je beleeft altijd nieuwe avonturen.” Dat kan Olivia beamen. “Eerst ging Jay zijn geluk beproeven in Blackpool, dus wij samen naar Engeland. Werd helemaal niks – er lijkt wel een vloek te rusten op Nederlanders die het in Engeland proberen. Oké, dus weer terug naar Nederland. En wat denk je? De verhuisdozen zijn nog maar koud uitgepakt of we moeten alweer ons boeltje pakken en op naar Cyprus. Saai kun je dat inderdaad niet noemen.”

 

Schijnwereld vol schandalen
Hoe langer Olivia op Cyprus woont en hoe meer wijntjes ze drinkt met Elena, Claire en Viktoria, hoe meer ze erachter komt in wat voor schijnwereld ze is terechtgekomen. De voetbalvrouwenlevens worden getekend door relatiedrama’s, verboden romances en schandalen. Houdt haar eigen prille huwelijk met Jay wel stand? Ze weet het nog niet zo zeker. Het enige wat ze weet, is dat ze nooit zichzelf moet verloochenen.

Rossana Kluivert bewondert haar erom. “Olivia blijf trouw aan zichzelf in een steeds veranderende wereld. Geen dag is hetzelfde en haar leven wordt een avontuur, waar ze zich vol passie en toewijding in stort.”  

Olivia’s verhaal – een verhaal van liefde, bedrog, machteloosheid en uiterlijke schijn – is opgetekend door schrijfster Kyra Rutgers, die zelf getrouwd is met een voetbalmanager. Naast de opgeklopte buitenkant laat zij eerlijk zien wat er gebeurt in de binnenwereld van de voetbalvrouw, waarin alledaagse relatieproblemen en vrouwelijke onzekerheden nog altijd een rol spelen. Daardoor spreekt het verhaal niet alleen tot de verbeelding maar is het ook herkenbaar. “Het verhaal van Olivia is fictie,” zegt Kyra, “maar alle elementen zijn uit het echte leven gegrepen.”

Buitenspel gezet | Kyra Rutgers | ISBN 9789401913546 | 240 pagina’s | paperback | € 12,50,- | verschijnt 12 juni

3D_Rutgers_Buitenspel 3D_Rutgers_Buitenspel