Presentatie over winkeltjes door de Historische Vereniging Sint-Pancras

Op de zaterdagen 17 en 24 november a.s. organiseert de Historische Vereniging Sint-Pancras een tweetal presentaties over de Sint Pancrasser winkeltjes, in dorpshuis De Geist.

 

De presentatie op 17 november begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur

De presentatie op 24 november begint om 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur.

 

Evenals de meeste dorpen, heeft ook Sint Pancras in het verleden vele zelfstandige kleine middenstanders gekend. Naderhand kan je je afvragen, hoe het mogelijk was dat al deze ondernemers in het kleine dorp Sint Pancras een boterham konden verdienen. Meerdere bakkers, slagers, groenteboeren en kruideniers probeerden een klantenkring op te bouwen en zo hun spullen aan de man te brengen. De meeste nering vond langs de weg plaats. Aanvankelijk met de handkar of hondenkar, later met bakfiets, transportfiets, paard en wagen of zelfs met de auto. Door de komst van de grote supermarkten werd het voor de kleine ondernemers steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Beetje bij beetje verdwenen ze uit het straatbeeld en werden hun winkeltjes opgedoekt of verbouwd tot huiskamer.

 

Het is een stukje geschiedenis dat door de Historische Vereniging Sint-Pancras is vastgelegd en dat tijdens de presentaties weer even tot leven komt. Als u mooie herinneringen of verhalen heeft over de winkeltjes bent u van harte uitgenodigd om deze tijdens de presentatie te komen vertellen. Ook de jeugdige Sint Pancrasser nodigen wij van harte uit om kennis te nemen van een stukje geschiedenis van ons mooie dorp.

Omdat we niet meer dan 200 mensen mogen toelaten, werken we met toegangskaarten. Voor leden van de Historische Vereniging Sint-Pancras zijn deze kaarten gratis af te halen. Niet-leden betalen € 5,00. De kaarten zijn af te halen op de volgende adressen: Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11; Bram Kout, Benedenweg 84; Jan Steltenpool, Sperwer 18. Alleen voor leden BUITEN Sint Pancras bestaat de mogelijkheid om kaarten te reserveren op tel.nr. 072-564 29 08 of e-mail janenelja@quicknet.nl.

 

 

Foto HV StP - Kapsalon van Rein Huibers, Bovenweg 161 Foto HV StP - Kapsalon van Rein Huibers, Bovenweg 161