Hortus Alkmaar overhandigt vredesboom aan gemeente

Hans Cornelisse, voorzitter van Hortus Alkmaar, overhandigt wethouder Paul Verbruggen van de gemeente Alkmaar een ‘vredesboom’ op 18 december in Hortus Alkmaar om 13.00 uur. Deze boom is een nakomeling van een zaadje dat de atoomaanslag van 6 augustus 1945 op Hiroshima in Japan overleefde. Deze doodde in een fractie van een seconde 78.000 mensen. Om aandacht te vragen voor het nog steeds dreigende gevaar van kernwapens en het belang van biodiversiteit, werd een internationaal vredesproject opgestart.
 

De Chinese netelboom (Celtis Sinensis in het Latijn) die nu door Hortus Alkmaar wordt aangeboden, is onderdeel van dit project en inmiddels drie meter hoog. De boom werd als zaadje verzonden naar Hortus Botanicus in Leiden en is daar opgekweekt. Dit jaar werd de boom overgebracht naar Hortus Alkmaar. Als afsluiting van het ‘herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid’ biedt Hortus Alkmaar de vredesboom aan de gemeente Alkmaar aan om Alkmaarders erbij stil te laten staan dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Dat het iets is om zuinig op te zijn.

 

De boom wordt nog een tijdje verzorgd in Hortus Alkmaar. Zodra een definitieve plaats in de gemeente Alkmaar beschikbaar is, zal deze daar met een bijpassende ceremonie geplant worden. Hortus Alkmaar zelf is ook in het gelukkige bezit van een kleinere nakomeling van een overlevingsboom.

 

(foto: eerder aangeleverd door Hortus Alkmaar)

 

foto 1 bij beginnerscursus fotografie Hortus Alkmaar foto 1 bij beginnerscursus fotografie Hortus Alkmaar